„Když v osmdesátých letech ohlásil, že už chce dělat jen sekanou a prodávat ji za dvojnásobek nákladů, našel, mírně řečeno, víc pochybovačů než obdivovatelů. Ale pustil se do dalšího experimentu – do výroby vegetariánských produktů pod značkou ,Hermann Fleischlos´, Hermann Bezmasý. Od podzimu je jeho zboží nabízeno ve 30 supermarketech, v závěru letošního roku jich má být na tři sta. Potvrdí-li se současný úspěch i na rozšířeném testovacím poli, chce postavit v Ulrichsbergu velký závod." S dosavadním zájmem je spokojen – je poptáván mj. německou bioznačkou Alnatura či burgenlandským Buschenschankem: to jsou podniky, v nichž zemědělci mohou volně prodávat a servírovat své produkty, a pokud ohlásí provoz „volného hostince", mohou bez povolení živnostenských úřadů nabízet určité teplé pokrmy, saláty atd.

V Ulrichsbergu Neuburger plánuje novou halu o čtyřech hektarech, ve které bude zpracovávána hlíva pro jeho „řeznickou" produkci. Dále má postavit na jednom hektaru pěstírnu hlívy na peletách ze šumavského dřeva. Výroba má spustit v příštím roce, do roku 2021 chce Neuburger investovat 37 milionů eur.

Na začínající produkci se přijel podívat i hospodářský zemský rada Michael Strugl. „Rodinné podniky jako Neuburgerových ukazují, že mohou být vysoce inovativní a úspěšné i v nejednoduchých oborech a regionech," řekl. Když si dal grilovanou klobásu z hlívy, prohlásil: „Má jinou chuť, ale mně chutná," uzavírá linecký deník.

8626 nových Rakušanů

Loni bylo rakouské občanství uděleno 8626 přistěhovalcům. Je to o 4,4 procenta víc než předloni. 35 procent z nich se narodilo už v Rakousku, 37,2 procenta byla mladší 18 let, píší OÖN. Předtím mělo 14,6 procenta z nich (1262 osob) občanství Bosny a Hercegoviny, 820 Turecka, 752 Srbska, 456 Kosova, 337 Ruské federace a 332 Afghánistánu. Ve Štýrsku dostalo občanství 814 cizinců (meziročně +21,3 procenta), naopak v Korutanech jen 315 (-17,8 %). Právní nárok na rakouské občanství mělo 55,5 procenta žadatelů, z toho 3007 z titulu alespoň šestiletého pobytu v zemi. 781 je získalo sňatkem s Rakušankou nebo Rakušanem.

V rekordním roce 2003 bylo rakouské občanství uděleno 45 112 cizincům, v roce 2010 jich bylo nejméně – 6190.

Medvíďata od čtenářky

Medvědí rodinka z Bavorského lesa.Zdroj: Deník/repro PNP

Ve volném výběhu Národního parku Bavorský les u Neuschönau jsou absolutním magnetem pro veřejnost medvíďata Ralu a Luserl. „Když přišla na svět začátkem roku 2016, v prvních týdnech si vůbec netroufla opustit brloh. Nyní se ale cítí s matkou Lunou venku báječně a beze studu se vystavují fotoaparátům zvědavých návštěvníků," píše PNP. A připojuje snímek rodiny zaslaný čtenářkou Charlotte Dietchenovou z Pleintingu. K záběru připsala: „Totálně jsem žasla, když jsem ty jednoroční děti viděla pít mateřské mléko…"

Pasovský list dodává, že obrázek je o to milejší, když si člověk vzpomene, že Luně před třemi roky uhynula tři mláďata.

Pozdrav pánbů do telefonu?

Vedení magistrátu Welsu rozeslalo zaměstnancům radnice e-mail, který mnozí příjemci pochopili jako příkaz zdravit telefonující formulkou Pozdrav pánbů. Navazuje na seminář, na němž už nacvičovali jednotné vystupování – volajícím se mají představovat slovy Město Wels, označením oddělení, křestním jménem, příjmením a oním přece jen sporným Grüss Gott, píše deník OÖN.

Mail vyvolal vzrušené diskuse a ředitel magistrátu Peter Franzmayr se pokusil je uklidnit vysvětlením, že jde o doporučené oslovení.

„Není to jediná změna ve vystupování městské správy na veřejnosti," uvádí list a připomíná, že starosta Andreas Rabl (FP) nosí sáček odznaků s novým logem města, pestrým „W", a třeba při novoročním přijetí představenstva podnikatelů a obchodníků připíchl tento odznak každému z hostů.

„Personál magistrátu komentuje horlivé pěstování nové CI - ,Corporate Identity´ - rozdílně," pokračuje deník. Někdo si z toho dělá legraci, jiní to pociťují jako přehnané. „Markus Theis, vedoucí odborů personálu, nevnímá úsilí o co možná jednotné vystupování negativně a říká: Poskytujeme služby, a pak je samozřejmé, že v kontaktech vystupujeme přátelsky a s projevem lidem blízkým. Je ale jisté, že formulaci pozdravu nelze předepisovat."

„Doporučení odpovídá etiketě v Rakousku," stojí za mailem ředitel Franzmayr. Samozřejmě je prý také možné zdravit volající Dobrý den, ale bylo třeba doporučit, jak se hlásit na telefonu. „Mnohem důležitější ovšem je, jak se úředník vypořádá se stresujícími situacemi. A to školíme právě teď," citují ho OÖN.

Místo vzduchu tabák

Pašoval tabák i v pneumatice.Zdroj: Deník/repro PNP

Celníci prohledali na parkovišti Ohetal-sever na A3 kombi bulharského řidiče a našli v něm několik 50gramových balíčků jemně řezaného tabáku.
Doprovodili ho do haly celnice k důkladnější prohlídce. V cestovní kabele, v polstrování zadních dveří a za přístrojovou deskou našli další balíčky, celkem 7,5 kilogramu tabáku. S pomocí rentgenu odhalili dalších 7,2 kilogramu odborně uloženého v rezervním kole… Pokus o celní únik byl vyčíslen na 1100 eur, uvádí PNP.

Opravdu pořádný náklad!

Pořádný náklad!Zdroj: Deník/repro PNP

Dva spojené transportéry, „stonožka" dlouhá 54 metry a široká čtyři metry, s dvanácti osami po osmi kolech a o celkem 1200 koňských silách, táhly ve čtvrtek v Pleintingu 260tunový transformátor bavorského distributora elektřiny TenneT ze starého nádraží k výměníku na břehu Dunaje. Překládka z vagonu a dva kilometry dlouhý transport trvala šesti odborníkům logistické firmy Daher z Hessenu čtyři hodiny – souprava nesměla překročit rychlost 18 km/h, napsala PNP.

¨