Celkem 56 policistů z celé republiky řešilo ve dvojicích modelové situace, kdy pacient ošetřovaný záchranáři na ně zaútočil. „Letos jsme měli za úkol zneškodnit útočníka, který na párty nožem napadl ostatní účastníky slavnosti i přivolané záchranáře.

S takovými situacemi se při práci setkáváme často. Často se neškodně působící situace, zvrtnou v náročnější ozbrojený konflikt. Takto to bylo i ve Velicích, kde byl náš kolega smrtelně zraněný,“ řekl o své práci Michal Nosek, který se svým kolegou Zdeňkem Jágerem skončil na Rallye Rejvíz na osmém místě. Jejich kolegové, dvojice Barábáš a Šíma, je o stupínek předběhli a umístili se sedmí.

Soutěž, kterou letos v květnu prošili, byla svým zadáním velmi blízká policejní realitě. „Například před čtrnácti dny byli naši českobudějovičtí kolegové přizváni záchrankou, aby pomohli zpacifikovat drogově závislého pacienta. Ten nejprve slíbil spolupráci, ale pak si stříkl do stehna dávku pervitinu a použitou stříkačkou s jehlou pak zaútočil na zdravotníky,“ dodal Michal Nosek, který má s podobnými konflikty zkušenost i z českobudějovických ulic.

Prvosledové hlídky má policie už od roku 2016. Jejich úkolem je především být co nejdříve na místě závažnějšího konfliktu a účinně a rychle útočníka zneškodnit. Oproti klasickým pořádkovým hlídkám jsou lépe vybavení pro boj ať už se jedná o dlouhé zbraně nebo balistickou ochranu. Okres České Budějovice má v terénu neustále tři auta vždy s dvojicí takto specializovaných policistů. Nejčastěji zasahují v krajském městě, ale vyjíždějí i do Lišova, Týna nad Vltavou nebo Nových Hradů. „Řekl bych, že dříve byly častější klasické rvačky. V současnosti se množí agrese podpořená zbraní, ať už jde o nůž nebo lahve, i střelnou zbraň,“ řekl Michal Nosek.

Zarážející je fakt, že policisté z prvosledových hlídek mají speciální trénink pouze jednou za tři měsíce. Fyzickou kondici, kterou pro zátěžovou práci potřebují, tak musí udržovat i mimo pracovní dobu. „Jednou za čtvrt roku míváme třídenní speciální přípravu. Ta se skládá z fyzické, střelecké a taktické části. Rádi bychom trénovali i častěji,“ dodal Michal Nosek.