Schröder se Schielem zabývá už 30 let, ale výběr nyní vystavených 160 děl nabízí skutečně nové náhledy na tohoto malíře. Pro kurátora je zásadní, že staví protiklad všeobecnému soudu o Schielem jako „erotikovi" - v Albertině se prezentuje jako umělec existencialismu a spiritualismu. Nahota jeho postav je jejich oproštěním od prostředí a doplňků, je nabízena ve smyslu „nahé existence" a samoty.
„Při tom, jak Schröder výstavu uspořádal, není těžké se k tomuto novému posouzení přiklonit," píše list a detailně vysvětluje dosud v podstatě „nechápané" některé Schieleho listy například jako možnou parafrázi Františka z Assisi – pro kterého bylo znamením chudoby být pod pláštěm nahý… Schröder rovněž svébytně vykládá často autorem zvýrazňovaná gesta rukou jeho postav. Zdvižený ukazováček a prostředníček na jednom z děl neznamená obvyklé „Victory", ale vychází ze starých zobrazení, s nimiž autor pracoval na akademii – toto gesto používal podle nich byzantský Kristus zobrazovaný jako pán světa…
Chronologicky seřazený výběr obrazů kompletuje Schröder velkoformátovými fotografiemi ze Schieleho doby, dokumentující rozdíly mezi bohatými a světem chudých, v němž autor žil. Výstava „Egon Schiele" v Albertinu potrvá do 18. června. Otevřena je denně od 10 do 18 hodin, ve středu do 20 h.

Malí azylanti nemluví doma německy

Zhruba 24 procent školáků v Rakousku mluví doma jiným jazykem než němčinou. Ve Vídni je to každý druhý, v Horních Rakousích 19 procent. „Na školách to nedělá žádný velký problém, musíme si být ale vědomi naší odpovědnosti," říká v OÖN prezident zemské školní rady Fritz Enzenhofer. Škola nemůže ovlivnit, jak se mluví doma v rodinách. „Tam, kde žáci v okolí školy komunikují, musíme ale dbát na to, aby používali vyučovací jazyk, tedy němčinu." Jako příklad uvádí třeba školní výlety.
V minulém školním roce uvedlo 263 000 žáků v Rakousku, že mluví jinou řečí než němčinou. Nejvíc přibylo dětí hovořících arabsky – na 11 200, dodávají OÖN.

Příplatky na děti v cizině

Rakousko vyplácí rodinné přídavky na děti svých občanů i do ciziny. V roce 2015 šlo pro 122 000 dětí celkem kolem 250 milionů eur. Ministr zahraničí Sebastian Kurz s ministryní pro rodinu Sophií Karmasinovou se snaží prosadit, aby tyto přídavky byly rodinám žijícím v dalších zemích Evropské unie poskytovány ve výši přiměřené tamním životním nákladům, uvádí linecký Volksblatt. Takové indexování by Rakousku přineslo úsporu 100 milionů eur, bylo by férové vůči domácím rodinám a „vrátilo by tyto přídavky k tomu, proč byly zavedeny – tedy jako příspěvek k výdajům na děti," jak řekla Karmasinová.
Podle experta na sociální právo Wolfganga Mazala mají rodinné přídavky podporovat opatření denních potřeb z nákupního koše, vysvětluje list. Také při výpočtu dávek pro rakouské děti v jednotlivých zemích EU byly akceptovány rozdílné životní náklady.
Do ČR a na Slovinsko šlo v roce 2015 celkem vždy 17,4 milionu eur, na Slovensko, kde je státní příspěvek 24 eur, 60 milionů, do Polska 37,3 mil., do Rumunska 27,4 mil. Největší část transferu – 64,7 milionu eur – připadlo rodičům pracujícím v Rakousku, jejichž děti žijí v Maďarsku. Tamní státní rozpočet přispívá na dítě 39 eury měsíčně.

Bonusy za nová pracovní místa

Rakouská vláda se shodla na bonusu, kterým podpoří firmy, jež vytvoří nová pracovní místa od roku 2018 do 2021. Státní rozpočet pro ně připravil celkem dvě miliardy eur. Od letošního 1. července uchazeči mohou nahlásit, kolik nových pracovních míst vytvořili v uplynulých dvanácti měsících. Za nové zaměstnance firmy nebudou muset tři roky platit vedlejší náklady práce. Uznáni budou takoví pracující, kteří byli přihlášeni na úřadech práce jako nezaměstnaní, když předtím získali vzdělání, nebo kteří přišli do Rakouska na výzvy zdejších firem hledajících vysoce kvalifikované pracovníky. Bonusy se nevztahují na ty, kteří do země přišli v rámci volného pohybu občanů EU.
„Kancléř Christian Kern připomíná k novým bonusům, že od roku 2008 bylo v Rakousku vytvořeno 200 000 nových pracovních míst, ale současně dále stoupla nezaměstnanost – také proto, že rakouský trh práce je pro Východoevropany obzvlášť atraktivní," píší OÖN. Ministr hospodářství Reinhold Mitterlehner vyčísluje potenciál dalších pracovních příležitostí po zmíněných bonusech na 160 000. Zvýhodněno jimi bude i zaměstnání čerstvých vyučených, maturantů a vysokoškoláků.

Jaké jsou kde zácpy

Nejucpanější rakouské město je Salcburk, zaznamenaly OÖN. Nizozemský výrobce navigačních systémů TomTom vyhodnotil data svých přístrojů za rok 2016 a spočítal z nich roční index dopravy. V Salcburku podle něj spotřebovali řidiči v průměru až o 32 procent víc času na danou trasu, než by jim jízda trvala při plynulém provozu. Je to o pět procent víc než v roce 2015.
Předloni index vedla Vídeň, která loni skončila druhá (o 31 procent víc času oproti plynulé jízdě). Následovaly Štýrský Hradec (29 %), Linec (23 %) a Innsbruck (20 %).
V Salcburku prostáli řidiči v zácpách loni denně průměrně 29 minut, za rok tedy během pracovních dnů 112 hodin.
Index TomTom zahrnul 390 měst ve 48 zemích. Nejvíc času v kolonách ztráceli řidiči v Mexico City, v Bangkoku a v Jakartě, v Evropě v Bukurešti, Moskvě a Petrohradě. V celosvětovém měřítku je Salcburk 85., Vídeň 94.

Vrata se vrátila do lágru

Odcizená vrata lágru se vrátila.Zdroj: Deník/repro PNP

Před více než dvěma roky odcizená vrata pamětního místa koncentračního tábora v Dachau s cynickým nápisem Práce osvobozuje o váze 100 kilogramů byla loni v listopadu nalezena po anonmyním udání poblíž norského Bergenu (Deník informoval). Ve středu se vrátila na místo: k přezetí byl pozván například bavorský ministr kultury Ludwig Spaenle (CSU) a další prominence. Originál se po restauraci stane součástí trvalé výstavy v lágru, kde poprvé bude k vidění 30. dubna, v den 72. výročí osvobození tábora, v němž mezi lety 1933-45 zahynulo 41 500 lidí. Na původním místě jej nahradila replika.

Zájem o staré SPZ

Objednávka historických poznávacích autoznaček Schwabmünchenu zavalila registrační místo okresu Augsburg, píše PNP. Značku „SMÜ" si už rezervovalo 2100 zájemců. Okres vzdal po dlouholetých protestech občanů tohoto města odpor k obnovení této SPZ k 1. březnu 2017. Do tohoto data si ji zájemci mohli rezervovat.
Podle vedoucí odloučeného pracoviště registračního místa ve Schwabmünchenu by na zpracování objednávek potřebovali více než dva týdny. Kdyby zájemci přišli všichni 1. března, museli by čekat mnoho hodin ve frontě. Protože rezervace platí jeden rok, apeloval okresní úřad na řidiče, aby si dali načas a přišli nejdříve v dubnu, pokud už nemají stanoveno datum.
„V Bavorsku byla znovuzavedena stará čísla už v polovině roku 2013, ale okres Augsburg trval na zachování jednotného ,A´ . Když občanská iniciativa ve Schwabmünchenu loni shromáždila přes 2000 podpisů za vrácení starého označení, okresní hejtman Martin Sailer (CSU) názor změnil," píše pasovský list.

Řidiče hromadné dopravy bude chránit zákon

V Rakousku má v září vstoupit v platnost novela trestního zákona, která personál hromadné dopravy řadí po bok policistů a justiční stráže, informují OÖN. Je to reakce na přibývající útoky na řidiče autobusů, vlakové průvodčí, revizory atd. Tresty za ně budou zvýšeny ze současných půl roku vězení na dva roky. Sankce mají být ukládány bez ohledu na to, zda došlo ke zranění napadeného.
Loni bylo fyzicky – strkáním, kopanci nebo házením předmětů - napadeno například 164 průvodčích.

První žena diriguje bál

První dirigentka na zahájení plesu v opeře.Zdroj: Deník/repro

Ve čtvrtek bude Italka Speranza Scappucci jako první žena v historii dirigovat při zahájení plesu ve vídeňské státní opeře, zaznamenaly OÖN. Narychlo nahradí onemocnělého Semjona Byčkova. „Scappucci se momentálně připravuje s basilejskou symfonií na belcanto-gala s Olgou Pereťatkovou a Lawrencem Brownleem v Baden-Badenu, ale všichni zúčastnění se shodli na přerušení zkoušek, aby mohla účinkovat na plese," píší OÖN. Pereťatková byla řadu let sólovou korepetitorkou ve vídeňské opeře, než nastoupila dirigentskou dráhu.

Sperma manžela nedostane

Vrchní zemský soud v Mnichově odmítl žalobu 35leté vdovy o vydání zmrazeného spermatu, který její manžel uložil na klinice na Chiemsee k eventuálnímu oplodnění po letech marných pokusů o její početí (Deník informoval). Klinika jí vydání odmítla s tím, že její zájem na zrození dítěte s geny jejími a otcovými je slabší než okolnost, že dítě by vyrůstalo bez otce a mohlo by pro ně být problémem zjištění, jak bylo zplozeno.
Soud v zásadě názor kliniky potvrdil s odkazem na zákon o ochraně embrií, který zakazuje užití spermatu zemřelého. O neústavnosti tohoto zákona, jak jí argumentovala žalobkyně, nejsou soudy přesvědčeny. Mimo jiné by vydání mohlo porušit osobnostní právo zesnulého manžela. Za pomoc k protizákonnému jednání by mohla být stíhána i klinika.
Předseda senátu k rozhodnutí řekl, že je dlouho zvažovali. Nakonec ale uzavřeli, že „ne všechno, co je technicky možné, musí být právně přípustné", dodává PNP.