Ten v pondělí přenášel živě utkání Německého poháru Rostock-Hertha (i s Daridou, 0:2). „Fanoušci“ berlínského klubu, jinak pečlivě oddělení od sektoru domácích, se začali bavit odpalováním ohňostrojů a také házením dělbuchů a světlic do odpůrčího tábora, tu a tam taky na plochu. Příznivci domácích zase zapálili ve svém bloku proslulý transparent velký 30x2 metry s nápisem „Ostkurve Hertha BSC“, symbol nejtvrdšího jádra fandů hostů, který byl odcizen v roce 2014 z olympijského stadionu. Rozhodčí Robert Hartmann zápas v 76. minutě přerušil na asi 18 minut. Pak rozhodly góly hostů v 86. a 90.(+2) minutě. Na „rizikové“ utkání dohlíželo 1700 policistů a 300 pořadatelů, HD-kamery, psovodi…

Ještě před zápasem pořídila televize SAT.1 pro své pondělní ranní vysílání rozhovor s bavorským ministrem vnitra Joachimem Herrmannem. Ten k výtržnostem na stadionech obecně řekl: „To opravdu nemá s fotbalem vůbec nic společného. Ve skutečnosti jsou mezi ultras také lidé, kteří samozřejmě mají vazby na celkovou extremistickou scénu. Myslím si, že se všechny naše fotbalové kluby od takových lidí musí tvrdě a jasně distancovat.“

Najdou je?Zdroj: Deník/repro PNP

V úterý německé noviny otiskly fotografie tří mužů (dolní snímek), po kterých policie pátrá kvůli kraválům při barážovém utkání 1860 Mnichov-Řezno koncem května. Tam byl zápas přerušen na 20 minut. Při výtržnostech v bloku fandů domácích bylo mimo jiné zraněno deset policistů. Účast trojice z videa na události je zjištěna, jejich identita ale zatím ne. Policie žádá veřejnost o informace o nich.

A že nenávistné projevy nejsou zaznamenávány u sousedů jen v ligových soutěžích, potvrzuje další událost, o níž píše PNP. V okresní hornofalcké lize Sever ve Schmidgadenu (okr. Schwandorf) byl zápas s Ensdorfem ukončen v 70. minutě za stavu 3:0 pro domácí kvůli rasistickým urážkám 20letého rozhodčího Davida Löwa jedním fandou hostů. Sudí byl rasisticky uražen jednou už loni. „Je to pro něho lidská tragédie,“ řekl předseda okresní komise rozhodčích Andreas Allacher. Ocenil, že s ukončením utkání souhlasily i oba kluby, a že pomohly pachatelůe zjistit. Předseda pořádajícího oddílu Jürgen Holzl, starosta obce Schmidgadenu Josef Deichl a také divák, který Löwa urazil, se hned po zápase v kabině sudímu omluvili. O osudu utkání teď rozhodnou svazové komise, píše PNP.

Jak pokračuje „výstavba počesku“

Provozu z Bavorska to prý nepostačí…Zdroj: Deník/repro PNP

Od středy 16. srpna začne asfaltování nového tříproudového úseku B12 mezi Außernbrünstem a Wimperstadlem a pro další trasu v Bavorsku probíhá plánovací řízení – státní stavební úřad sleduje důsledně politické zadání vybudovat B12 mezi Pasovem a hraničním přechodem Philippsreut jako tříproudovou, píše pasovská PNP.

Její zpráva má titulek „Tak jde ,výstavba´ počesku“ a pokračuje: „Na druhé straně, u českého souseda, mají zjevně co do infrastruktury jiné priority. Dalším vedením B12 od Philippsreutu/Strážného je R4 směrem na Prahu – a tady vypadá ,výstavba´ zcela jinak. Upozornil na to bývalý okresní rada Karl Edenhofer (Zelení), který vyfotografoval novostavbu mostu na trase R4 u Horní Vltavice. Vidět je pouze jednostopá mostní vozovka. Míjející se provoz není možný, a to na spolkové silnici s mezinárodním významem…“

Podle listu Edenhofer ale nevidí žádný důvod ke kritice, prý naopak: „My rozšiřujeme B12, zato Češi rozšiřují železnici – a na novém mostě nechali hodně místa pro cyklostezku,“ cituje ho pasovský deník a pokračuje: „Ne každý ale sdílí Edenhoferovy sympatie pro takovéto stanovení priorit. Prezident okresního svazu obcí a předseda euroregionu Olaf Heinrich opakovaně volá po současné výstavbě R4, a rozhodně tím nemyslí nové mostní ,ouško jehly´…“

Proletěli se v „andule“

Proletěli se v AN2.Zdroj: Deník/repro PNP

Hodně přes tisícovku hostů nadchla víkendová letecká slavnost v Arnbrucku. Mnozí využili šance a absolvovali okružní let v legendárním Antonovu AN2 z Dessau, v Cessně, na ultralightech nebo s vrtulníkem R44, popisuje PNP.

Tým z Dessau byl na leteckém dnu v Arnbrucku už pošestnácté. Robustní AN2 postavenou v roce 1968 v Polsku a používanou v bývalé NDR jako výsadkový stroj získal dessauský klub a oblétává s ní jako s velkou atrakcí divácké akce. Devítiválcový motor dává startovní výkon tisíc koňských sil, umožňuje dvojplošníku odlepit se už po krátkém rozjezdu a „proklepávat se“ vzduchem pohodlnou rychlostí 180 kilometrů za hodinu…

Protikladem jí byly „létající blechy“ modelářů, třeba 20kilogramový T38 Heriberta Schweigera z Landshutu se dvěma turbinami a poháněný kerosinem, který umí i 300 km/h, pokračuje pasovský list. Program doplňovaly ukázky akrobacie (i v Extra 200 a Bückeru 131), motorového větroně RF4 a exhibice parašutistů. Návštěvníci si mohli vyzkoušet na simulátorech řízení kluzáků nebo vrtulníku a podobně.

Skleněná noc se povedla

Miss z Annína v horké pavučině.Zdroj: Deník/repro PNP

V pondělí v 18 hodin začala ve Zwieselu už popatnácté „noc nocí“, nazvaná Skleněná, píše PNP. Točila se samozřejmě kolem skla, kterým je toto městečko proslulé. Symbolizovalo je mimo jiné kolem 3000 svítících lucerniček, které firma Kristallglas-AG rozmístila po celém Zwieselu, aby ukazovaly tisícům návštěvníků cestu k jednotlivým expozicím.

V rámci projektu Kulturní region Bavorsko-Česko se letos poprvé konal Czech-Stage, který starosta Franz Xaver Steininger v uvítací řeči označil za malý Woodstock. Na scéně se prezentovaly čtyři české kapely, četné stánky servírovaly naše kulinářské speciality, po soumraku nadchla diváky skupina tanečníků s ohněm Pa-li-Tchi Firedancers z Prahy, pro něž to bylo už 769. vystoupení. V městečku probíhal „bleší trh“ skleněných výrobků. Sklárny měly den otevřených dveří, lidé mohli třeba sledovat výrobkyni perel či sami si zkusit něco vyfoukat. Jedinečné objekty tu vytvářeli i tři skláři z Nového Boru.

Česká královna a bavorský starosta.Zdroj: Deník/repro PNP

„Jedním z vrcholů bylo tradiční ,zaplétání do pavoučích sítí´ Skleněné princezny Kristiny Bernreiterové a její kolegyně, Sklářské královny Lucie I. Annínské (takto dcery brusičů a vnučky bývalého šéfa annínské sklárny Lucie Hájkové – pozn. red. Deníku). Dámy při tom byly ,uzamčeny´ do 900 stupňů horkých skleněných mříží a zvládly i tuto zkoušku na výbornou,“ pokračuje PNP.

V rámci Skleněné noci měly svůj program i zwieselské kostely. V Křížovém se konal "Evensong", při němž si královna Lucie zatančila se starostou Steiningerem (na dolním snímku).

Tahali ryby o závod

Král lovu v Plattlingu se sumcem.Zdroj: Deník/repro PNP

Nedávno jsme na našem webu psali o hokrých diskusích u našich sousedů na téma chytání ryb o závod. Jedno takové se konalo o víkendu v dolnobavorském Plattlingu. Zúčastnila se jej údajně skoro polovina všech více než 600 členů místního rybářského klubu. Největší kus chytil Marius Draser - třicetikilogramového sumce o délce 160 centimetrů. Ten dal porotě zabrat – musela si na něj obstarat větší váhu.. Z mladých vytáhl Patrick Schmid kapra o váze 5610 gramů a celkově 12,3 kilogramu ryb.

„Dřív bylo tradicí ,jít po největší rybě´, ale z důvodu ochrany zvířat se dnes nic do vody nevrací, proto je pořadí určováno celkovou váhou všech úlovků,“ říká v PNP předseda pořádajícího spolku Johannes Lehner. Zvláštní pohár za největší hmotnost všech úlovků po Draserovi získal Georg Berghammer, jehož ryby vážily přes sedmnáct kilogramů. Na úspěchu akce měla velký podíl také klubová rybárna, která zásobovala účastníky i četné návštěvníky celý víkend candáty, štikami, pstruhy, sumci a rybími klobásami, dodává list.