VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší halušky byly do zelena

České Budějovice - Na jihi Čech se uskutečnila tradiční kulinářská soutěž. Zvítězilo sesterské duo.

25.2.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií

Haluškové preteky v MetropoluFoto: Deník/Jaroslav Sýbek

 Ve dvou se to i u plotny lépe táhne. O tom se v pátek odpoledne přesvědčili lidé v českobudějovické restauraci Metropol. V tradiční kulinářské soutěži Haluškové preteky tu totiž zvítězilo jediné přihlášené duo –  sestry Zdeňka Kösslová a Petra Hořejšová. Porotě naservírovaly  halušky podle tradičního receptu s liškami.

„Vůbec jsme to nečekaly. Chtěly jsme to jenom zkusit, protože nám halušky chutnají a máme rády Slovensko,“ komentovaly po vyhlášení výsledků. Na soutěž se ale poctivě připravovaly. Doma zkoušely nejrůznější recepty a nakonec se rozhodly pro halušky na klasický způsob ozvláštněné liškami. „Pro houby máme slabost a tahle kombinace nám připadala zajímavá,“ dodala Hořejšová.

Během soutěže však na dvojici kuchařek čekalo i nepříjemné překvapení. Než přišly na řadu, jejich halušky zezelenaly. „Když jsme otevřely hrnec, nevěřily jsme svým očím. Asi to bylo druhem brambor nebo tím, že jsme halušky připravovaly hodně brzy a pak musely čekat,“ popsala Kösslová. Jejich jídlo však přesto skvěle chutnalo. Porota navíc zdůraznila, že nezvyklá barva je u těsta z brambor naprosto v pořádku.

Haluškové preteky se opět uskutečnily v rámci Dnů slovenské kultury. Letos poprvé však soutěžili amatéři. Přihlásilo se celkem 18 lidí, do finále postoupili autoři čtyř nejlepších receptů. Předsedou poroty byl několikanásobný vítěz z předchozích let a šéfkuchař Masných krámů Luděk Hauser. „Role porotce se mi moc líbí. Vařit před lidmi je totiž hodně těžké a já obdivuji každého soutěžícího, který si sem stoupl,“ řekl.

Amatéři podle jeho slov zvládli halušky na výbornou. Všechna uvařená jídla byla téměř na profesionální úrovni a porota tak měla těžkou práci. „Dvě porce byly velmi vyrovnané, obě výborně ochucené, takže nakonec rozhodl lepší vzhled,“ uvedl.

Halušky se po celý týden podávaly v několika českobudějovických restauracích. Zájem byl obrovský, jen v Masných krámech se jich během pěti dnů prodalo asi 400 kilogramů. „Vařili jsme je opravdu od rána do večera. Já sám halušky také miluji, je to výborné syté zimní jídlo,“ dodal Luděk Hauser.

Vítězný recept

Brambory nasekáme na co nejjemnější kousky, přidáme pouze mouku a uhněteme těsto. Pomocí speciálního cedníku nebo jen lžičky vytvoříme halušky. Uvaříme je v osolené vodě. Zdobí se opečenou slaninou, nejlépe domácí, a opečenými liškami. Navrch přidáme brynzu zjemněnou zakysanou smetanou.

Autor: Andrea Zahradníková

25.2.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Slavnostní otevření nového Muzea milevských maškar.

Sobota bude na Písecku ve znamení masopustů

Ilustrační foto

Ministerstvo osvobodí řidiče u Veselí od poplatku

Přepadení v baru dvojice nafingovala

Písek - Písečtí kriminalisté zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání muže a ženy ve věku třiadvaceti let.

Lyžařský svah budou rekonstruovat současně s výstavbou nové úpravny vody

Písek – Na jaře se začne stavět nová úpravna vody, což zásadně zasáhne i do lyžařského areálu.

Kam vyrazit za kulturou a zábavou na Písecku?

Písecko - Blíží se víkend, naplánujte si volno a vyrazte ven na některou z nabízených akcí.

AKTUALIZUJEME

Na silnicích jsou popadané stromy

Jižní Čechy - Páteční ráno na jihočeských silnicích komplikují popadané stromy. Hasiči do rána odstranili již přes sedmdesát stromů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies