U čtrnácti z nich pak byla dle slov Jitky Luňáčkové, ředitelky protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice (KHS) v Českých Budějovicích, nutnái hospitalizace, sedm lidí z důvodu vážného průběhu nemoci či komplikací zemřelo.

Možným pomocníkem v boji proti této časté nemoci tak může být nejen posilování imunity, ale také očkování. Na to je dle slov Jitky Luňáčkové ještě pořád čas. „Ideální doba pro očkování proti chřipce je od konce září do konce listopadu, tedy v období, které předchází šíření chřipkových virů a organismus tak má dostatek času na vytvoření ochranných protilátek,“ řekla českobudějovická epidemioložka.

Klasickou českou zabijačku a všechno, co k ní patří, předvedli v sobotu lidem na Borovanském mlýně. Závodilo se i v přípravě nejlepší jitrnice.
OBRAZEM: Jitrnicobraní na Borovanském mlýně připomíná tradici zabijaček

Očkování proti chřipce je přitom doporučováno nejen seniorům, těm ho navíc platí pojišťovny, ale také lidem, kteří trpí jakýmkoliv typem chronického onemocnění. A to ať už se jedná o chronické potíže se srdcem, průdušková onemocnění, chronická onemocnění ledvin a jater včetně cukrovky. Zvážit by jej ale měly i těhotné ženy a osoby, které pečují o rizikové skupiny jako například zdravotníci, sociální pracovníci nebo zaměstnanci škol. „Nabízet očkování svým zaměstnancům je doporučováno i zaměstnavatelům. Onemocnět může každý, i do té doby zdravý a silný člověk. Ani jemu se chřipka v době epidemického výskytu nevyhýbá a může způsobit vážné komplikace,“ vysvětlovala Jitka Luňáčková s tím, že ohroženi chřipkou jsou hlavně vyčerpaní lidé s velkým pracovním vypětím.

Dnes je na trhu několik očkovacích látek. Vedle třívalentní vakcíny, která chrání proti dvěma kmenům chřipky typu A a jednomu kmeni chřipky typu B, je na trhu nově očkovací látka – tetravalentní. „Ta chrání proti dvěma typům chřipky typu A a dvěma typům chřipky typu B. Nová čtyřvalentní očkovací látka bude také zajišťovat širší ochranu vůči cirkulujícím virům chřipky,“ dodala českobudějovická epidemioložka. 

Studenti jsou na Sokolském ostrově každý den. Nové lavičky si všimli hned.
Nabíjí to a jde i Wifi. Mládež se ale bojí, že chytrá lavička dlouho nevydrží