Hnutí ANO 2011 se koalici vytvořit nepodařilo. Podle předsedů stran, jež daly přednost spolupráci se sociálními demokraty, je vznikající 28členná koalice stabilní a odhodlaná objasnit kauzy posledních týdnů týkající se výstavby domů na Lipně a odměn v Jihočeských nemocnicích, jejichž vyplácení se systémově změní. Šéf této společnosti Martin Bláha dal k dispozici svou funkci. Potenciální hejtmanka Ivana Stráská z ČSSD oceňuje práci, která za ním stojí a jihočeské nemocnice dostala na republikový vrchol. Též uvedla, že už našli důstojného představitele nemocnic.

Koaliční dohodu chtějí strany uzavřít do 27. dubna, tedy do jednání mimořádného zastupitelstva. Nicméně je nyní zřejmé, že nová krajská koalice požaduje kontrolu organizací zřízených nebo vedených krajem a audit financování v kauze Lipno.

Podoba nové koalice ČSSD, KDU-ČSL, PRO JIŽNÍ ČECHY a JIHOČEŠI 2012 je zpečetěna. Zástupci stran a hnutí včera podepsali společné prohlášení o budoucí spolupráci. Sociální demokraté přetáhli na své hřiště tři klíčové stany, s nimiž mělo stejný úmysl i hnutí ANO 2011, které před týdnem vypovědělo koalici s ČSSD.

Podpis společného prohlášení o budoucí spolupráci na krajském úřadě.
Jihočeský kraj dál povedou sociální demokraté

O tom, že současný pakt bude lepší než minulý, nikdo ze čtyř partnerů nepochybuje. Ani o stabilitě nové koalice. Shodli se na řešení změny odměňování ve vedení Jihočeských nemocnic, po níž by ušetřené prostředky šly zdravotním sestrám a lékařům, dále na auditu všech organizací, které zřizuje či řídí kraj, a dalších společných zájmech.

Jednání o rozdělení kompetencí v rámci zastupitelstva kraje se teprve povedou a koaliční smlouvu chtějí strany podepsat do jednání mimořádného představenstva 27. dubna, na němž hejtman odstoupí. Řešit se na něm bude jak výstavba rekreačních domů na Lipně hejtmanovým přítelem a šéfem Jihočeských nemocnic Martinem Bláhou, tak vysoké odměny členů managementu této společnosti. Ty nejsou v rozporu se zákonem, ale bude změněn jejich systém, aby nebyl možný souběh funkcí.

Možná budoucí hejtmanka za ČSSD Ivana Stráská vyzdvihla, že krajské nemocnice jsou nejlepšími v ČR, což by mělo platit i nadále. Do 14 dnů by měl být hotov audit stavby domků pro hejtmana a jeho náměstka Jaromíra Slívu (oba ČSSD) provedený nezávislými odborníky, který jasně ukáže, jak byly financovány. Jaromír Slíva hodlá svou pozici opustit. Martin Bláha oznámil: „Jako předseda představenstva Jihočeských nemocnic nechci jakkoli stát v cestě rodící se koalici, a proto jsem se rozhodl dát v zájmu další bezproblémové komunikace svou funkci v jihočeských nemocnicích k dispozici."

Krajská předsedkyně ANO Radka Maxová se pozastavuje nad opouštěním pozic třemi vlivnými muži: „Proč to neudělali za staré koalice? Měli z nás strach jako ze silného partnera? Odchod hejtmana jsme nepožadovali, jen personální změnyv Jihočeských nemocnicích, o nichž ČSSD nechtěla jednat." Opoziční role prý bude ANO svědčit. „S Lucií Kozlovou a Janem Kubíkem v zádech to jejich náhradníci budou mít těžké," ujišťuje Radka Maxová.