Zima, která přikryla vodní plochy ledem a šupináčům doporučila hlubší místa ke klidnému přečkání chladných měsíců, měla na ryby lepší vliv, než mírné počasí předcházejících let.

V současnosti už muži se sítěmi dokončují výlovy pro Velikonoce. Například v Rybářství Třeboň a. s. podle výrobního ředitele Milana Malechy mají v plánu už jen lovení násady a plůdku. „Koclířov jsme lovili minulý týden,“ jmenoval Milan Malecha jeden z větších rybníků s tržní rybou a dodal, že výsledky zhruba odpovídají prognózám. Plochy, které Třeboňští spravují, sahají od Táborska až k rakouské hranici na Chlumecku a produkce míří nyní spíše na export.

ČTĚTE TAKÉ: Zvažte rezignaci, vyzvali hejtmana opoziční zastupitelé 

Zájemci o ryby ale nemusejí čekat až na Velikonoce, už nyní mohou třeboňskou rybu nakoupit na sádkách přímo ve městě.

Kam za výlovy?Jarní lovení skončí v nejbližších dvou týdnech. Nejen velké podzimní akce ale i jarní výlovy mohou nabídnout zajímavou podívanou. Například novohradští rybáři se chystají zatáhnout 3. dubna Smutný velký a 11. dubna Vybírač, oba u Petříkova nedaleko Trhových Svinů. Budějovičtí rybáři loví 28. března na Vrbenském novém nedaleko Českých Budějovic.

Podobně lze na hlubockých sádkách koupit rybu z produkce další velké jihočeské firmy. Hlubočtí rybáři budou ještě dnes dolovovat Naděj s tržní rybou. Příští týden je podle Vladimíra Kaisera, ředitele Rybářství Hluboká cz, s. r. o., čekají už jen vodní plochy s násadami. S produkcí jsou Hlubočtí spokojeni. „Zima byla lepší než předešlé, byl led, chladno, ryba je v dobré kondici. Bylo to pro ni lepší, než mírné zimy,“ uvedl Vladimír Kaiser a připojil, že díky ledu také nemohli rybě škodit predátoři. Na jarní prodej mají Hlubočtí připraveno zhruba 70 tun kapra.

Novohradské rybáře ještě čekají dvě větší akce ale hodnotit lovení už mohou. Podle Lubomíra Zvonaře, ředitele Rybářství Nové Hrady s. r. o. výsledky odpovídají očekáváním. Velikonočního kapra mají na prodej připraveno 30 tun pro malospotřebitele a pro firmy a spolky na zarybnění pak mají dalších 60 tun ryb pro Českou republiku či Slovensko.

NÁZOR ČTENÁŘE: Starosta Modravy premiérovi: S koncepcemi je to na Šumavě těžké