„Nikde jinde se nenajde provozování tohoto sportu na tak ,profesionální´ úrovni jako tady – se dvěma ligami, postupy a sestupy a tak dál," pokračuje list.
„Stolní kuželník má velkou tradici. V šedesátých letech stávala dráha v téměř každé hospodě, to zkrátka patřilo k sobě. Založení klubu v sezoně 1970-71 pozvedlo naše hobby na ,profesionálníˇ úroveň," říká s úsměvem Erich Schrank (63), jeden ze zakládajících členů a nyní předseda. „Je to sport, který žije svou tradicí. Je těžké popisovat jeho fascinaci, to se zkrátka musí prožít…"
Toto odvětví má i své problémy. „Například je stále méně restaurací, a ty, které ještě jsou, mají jen vzácně místo pro kuželkáře, protože my musíme mít vlastní prostor, abychom nerušili hosty," uvádí Schrank. Ve Waldkirchenu, baště tohoto sportu, jsou už jen tři hostince, které nabízejí stolním kuželkářům tréninkové možnosti. „Samozřejmě mám obavy, že vyhyneme, nevím, jak dlouho i náš klub bude existovat. Je to i kvůli problémům s dorostem, které má každý spolek – je těžké dnes nadchnout mladé lidi pro stolní kuželník…" Waldkirchenský klub má ale už dlouho kolem 370 členů a předseda má radost, že jejich počet neklesá, „neboť stolní kuželník je jeden z ohrožených sportů".

Správný postoj u kuželníku.Zdroj: Deník/repro PNP
Co je třeba k tomu stát se dobrým hráčem? „Dobré oko je důležité, ale zdaleka ještě nestačí. Klidná ruka k tomu patří stejně jako pevné nervy," míní.
Po šesti klubech v I. a II. lize hraje každý s každým doma a venku. „Kuželna" má předepsané rozměry – 150 cm délku, 34 cm šířku a 80 cm výšku. Cílem je srazit všech devět kuželek, především „krále", který stojí uprostřed. „Bourací" koule není házena rukou jako v kuželkách, ale postrkována tágem jako při kulečníku. Wikipedie tento sport popisuje jako zmenšený model kuželek či jejich dětskou variantu. Koule, kuželky a tága musí být ze dřeva. Od sezony 1998-99 se ve Waldkirchenu hraje bez rozhodčích, dodává PNP.
Mimochodem, pan František Burian přihlásil tento vynález Patentovému úřadu v Praze 11. července 1945 (spis č. 7685). V jeho úvodu stojí:
„Předmětem vynálezu je hra v kuželky na stolním kuželníku. Na rozdíl od známé hry v kuželky, která vyžaduje značného prostoru a nákladného zařízení, hra v kuželky podle vynálezu se odehrává na přenosném kuželníku malého rozměru a jest uspořádána tak, že je možná v místnosti a jest tak domácí společenskou hrou. Hra ve stolní kuželník jest tak přístupná širšímu okruhu zájemců…"

Bolí záda…

Pacienti s nemocemi zad podstupují v Bavorsku častěji operaci než v jiných spolkových zemích. Do nemocnic tady přichází s těmito problémy 765 nemocných na 100 000 obyvatel. Celoněmecký průměr je 701 hospitalizace. Velké rozdíly jsou i v samotném Bavorsku – ve Freyungu je to 866 osob, v Deggendorfu 746, ale v okrese Altötting jen 99 na 100 000 obyvatel, píše PNP.

Méně chovatelů prasat

Počet farem držících alespoň 50 prasat nebo deset chovných prasnic loni v Bavorsku poklesl o 3,3 procenta na 5100. Bylo v nich 3,3 milionu prasat, tedy zhruba stejně jako předloni. Setrvalý je i stav prasat na výkrm (1,5 milionu) a stav prasnic (239 500). Lehce stoupl počet selat – meziročně o 5800 na 929 500 kusů.
Z branže ještě zpráva z Rakouska. Cena prasat na porážku se letos v prvním pololetí zvedla o 26 procent, selat dokonce o 32 procent. Jedním z důvodů podle expertů může být, že v Evropské unii se produkce letos o asi dvě procenta snížila. Ceny zvyšuje rostoucí poptávka především z Číny, Jižní Koreje, Japonska a Tchaj-wanu.

Berou v průměru skoro 4000

Průměrná hrubá mzda bavorských pracujících se blíží 4000 eur, uvádí PNP. Od začátku ledna do konce března stoupla meziročně o dvě procenta na 3878 eur. „Mzdy ve finanční branži nebo v autoprůmyslu přesahují 5000 eur a jsou v průměru dvakrát vyšší než v gastronomii a hotelnictví, kde nedosahují ani 2400 eur," uvádí PNP.

Oživují starou školu a celnici

KuuLaMu na společné procházce.Zdroj: Deník/repro PNP

Rozvojový spolek pro kulturu, krajinu a muzejnictví (KuLaMu) v Haidmühle s názvem Grenzerfahrung by chtěl využít jako muzejní budovu bývalou školu v Bischofsreutu, která je už dvacet let prázdná, píše PNP. K tomu byla uzavřena partnerská dohoda s českou obcí Stožec k vytvoření společného kulturního projektu spolupráce ve využívání bývalé školy a staré celnice v Novém Údolí, uvedl pasovský list.
Možní partneři z Rakouska, Česka a Německa se k tomu sešli na dvoudenní pracovní schůzce v Bischofsreutu. Pro obě budovy se hledají přeshraniční partnerství, kooperace, akce, programy a koncepty marketingu, popisuje PNP. Jsou úvahy, že by bývalá celnice mohla posloužit v kombinaci se základnou ve staré škole jako „výkladní skříň" KulaMu a sloužit celému regionu po obou stranách hranice.
Na snímku jsou účastníci tvůrčí dílny na krátké procházce zážitkovou trasou Triftsteig ke Kreuzbachklause, nádrži sloužící k plavení dřeva.