Sedmiletý hoch na bobech najel dnes v podvečer zřejmě na terénní nerovnost na bobové dráze na Kvildě a po pádu se těžce zranil.

K nehodě došlo krátce před půl šestou a výzva se dostala k Horské službě od dispečinku Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. „Chlapec podle svědků vylétl z bobů a dopadl velmi prudce na tvrdý sníh. Když jsme přijeli, byl při vědomí, ale stěžoval si na značné bolesti v oblasti krční a bederní páteře," uvedl Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava.

Přítomný lékař HS chlapcovo zranění konzultoval s dispečinkem ZZS a dohodli se na vyslání jak sanitního vozu Rychlé zdravotnické pomoci, tak vrtulníku leteckých záchranářů Armády ČR z Bechyně. „Koordinace nás a zdravotníků i leteckých záchranářů byla perfektní. Zaměstnanci vleku nám nasvítili sjezdovku, takže vrtulník, který přiletěl už po setmění, mohl bez problémů přistát přímo u nás," doplnil Ondřej Zeman s tím, že hoch byl poté transportován k dalšímu ošetření do Českých Budějovic.

„Lyžaři i sáňkaři by si v těchto dnech měli na Šumavě dát pozor. I přes den se teploty pohybují kolem nuly a sníh je nyní velice rychlý a přemrzlý," komentoval situaci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava, a dodal, že dokonce i běžkaři v těchto dnech často nezvládnou jízdu na tvrdém povrchu.