Předchozí
2 z 5
Další

Irena a Vašek Kalkušovi vyrábějí karamel a vymýšlí receptury v areálu bývalého Ambitu již šest let. Setkat se s nimi a jejich karamelem můžete příležitostně i ve stánku na rozmanitých akcích.

Já ale karamel dělám už asi třicet let. Na karamelu mě (na józe) zaujalo, že když se dělá ručně a dodržují se doporučené teploty, stává se zásaditým. Pracujeme proto s infrateploměrem, podle České cechovní normy a podle receptáře léčitele pátera Ferdy. Karamel je šetrnější než cukr. Vyrábíme ho sami a já si navíc hraji s bylinkami. Maceruji bylinky a vymýšlím nové zajímavé chutě, s kořením, kávou.. Bylinky si kupuji v biokvalitě, některé si na vhodných místech sbírám sama.

2. Irena Kalkušová se svým mužem Vaškem vyrábějí výborné tekuté karamely.Zdroj: Deník/ Zuzana Kyselová

Původně jsem ekonomka. Manžel, kterému jsme přidělili funkci karamelizátor, působil v JIP Větřní, byl vedoucí ve fabrice na výrobu papíru - a teď má vlastní výrobní provoz. Sice na výrobu karamelu, ale zkušenosti z papíren se mu hodily. Jinému povolání se nevěnujeme, protože výroba karamelu i tak zabírá spoustu času.

Irena Kalkušová se svým mužem Vaškem vyrábějí výborné tekuté karamely.Zdroj: Deník/ Zuzana Kyselová

Čas na jiné záliby si člověk musí udělat. Ráda se věnuji různým výtvarným činnostem, zahrádce, bylinkám. Spojila jsem to, co mě v životě těšilo. Vždy jsem totiž byla hodně za divnou, protože sbírám bylinky. Zabývám se jimi odmala s babičkou, a teď se mi to hodí. Baví mě to. Bylinky jsou úžasná věc, mají velkou sílu, a zejména, když se trhají ve správnou dobu.

4. Irena Kalkušová se svým mužem Vaškem vyrábějí výborné tekuté karamely.Zdroj: Deník/ Zuzana Kyselová

Čas na dovolenou se ale hledá těžko. Deset let jsme ji neměli, až letos na jaře jsme si ji poprvé užívali a načerpali jsme spoustu energie. Vyrazili jsme za kamarádem na Tenerife, provedl nás ostrovem a díky tomu jsme se podívali i na místa, kam by nás asi nenapadlo jít. To bylo hodně osvěžující.

Irena Kalkušová se svým mužem Vaškem vyrábějí výborné tekuté karamely.Zdroj: Deník/ Zuzana Kyselová

Naší letošní novinkou je Tekutý karamel smrkový. Ono vždy hodně dlouho trvá, než novinky vzniknou. Letos jsem tedy po několika letech přivedla na svět smrkový karamel. Manžel nyní pracuje na višňovém karamelu… Třeba Vánoční karamel předloni se mi povedl po třech letech. Nedařil se, nebylo to ono, pořád tam něco chybělo. Je to alchymie a ještě se musí čekat, jestli ty chutě zůstanou stálé. Například teď mám ořechy naložené už rok a půl v karamelu a pořád si říkám, že ještě uvidím. Ale už mám směs vybranou a ladím to.

6. Irena Kalkušová se svým mužem Vaškem vyrábějí výborné tekuté karamely.Zdroj: Deník/ Zuzana Kyselová