K požáru domu v Hradecké ulici v Kardašově Řečici vyjížděli v neděli brzy ráno hasiči. Podle informací starosty Petra Nekuta, který byl sám většinu času, kdy místní hasiči společně s dalšími z Jindřichova Hradce a později i Deštné, Veselí nad Lužnicí a Tábora prováděli hašení, na místě, se jednalo o poměrně komplikovaný požár.

"Nebyl komplikovaný svým rozsahem, ale tím, že byl lokalizován v podlaze prvního patra domu v rekonstrukci a nebyl přístupný. Muselo se velmi pracně dostávat k ložiskům požáru, která byla ve stropních konstrukcích, které byly už přikryté deskami, takže se muselo postupně prořezávat, dostávat se po částech dál a dál," popsal starosta práci hasičů. Vzhledem k tomu, že dům je naštěstí prázdný, ale zato plný kouře, museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích.

"To je poměrně dost náročné, hasiči se musejí střídat. Navíc nám docházely tlakové nádoby, musely se doplňovat. Zásah byl opravdu komplikovaný, a to i tím, že hasičské vozy musely zastavit na silnici první třídy, která je v tomto místě velice úzká," pokračoval Petr Nekut ve výčtu dění. Bylo proto nutné zastavit dopravu na hlavním tahu z Jindřichova Hradce směrem na Tábor či Veselí nad Lužnicí a dálnici. K požáru totiž došlo v místě, kde je vozovka zúžená, v blízkosti odbočky ke kulturnímu domu. Auta musela jezdit po objízdné trase po místních komunikacích.

V sobotu před půlnocí u Kožlí havarovalo osobní auto, ve kterém cestovali čtyři lidé. Jeden spolujezdec na místě zemřel. Ostatní s těžkými zraněními odvezla záchranka.
U Kožlí v noci havarovalo auto, spolujezdec zemřel

"Dům je naštěstí prázdný, je v rekonstrukci, takže v tomto ohledu tam problém naštěstí nebyl, ale jak to místo samotné, tak i lokalizace požáru ve špatně přístupných stropních konstrukcích byla velmi náročná," dodal.

Nedaleko místa požáru bydlí i Vlasta Janoušková. "Viděla jsem jenom dým z oken na půdě. Tam asi něco přistavují," zmínila a dodala, že ale naštěstí nebydlí natolik blízko, aby jim hrozilo nějaké nebezpečí. "Je ale pravda, že jsem ráno nemohla spát. Asi ve čtyři hodiny jsem si říkala, že cítím nějaký čmoud a šla jsem se podívat na balkon, ale nic jsem neviděla. Ale pak už přijeli hasiči, ale že by šlehaly plameny, to ne, jen se kouřilo," popsala.

Zástupce ředitele Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Zdeněk Kala sdělil, že k nahlášení požáru došlo v 5:03 hodin a jednalo se o požár bývalého lihovaru, který byl přestavován na byty. K požáru došlo ve druhém nadzemním podlaží a šlo o požár stropní konstrukce. "Na místě jsme byli v 5:15, zasahovalo šest jednotek a velitel zásahu si v průběhu zásahu povolal z Tábora cisternovou automobilovou stříkačku s takzvanou kobrou, především k tomu, aby se dostali a mohli rozřezat ten půdní prostor, protože byl silně zakouřen," popsal a potvrdil, o čem již informoval řečický starosta Petr Nekut, a sice že hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích a museli se i střídat. "Při zásahu se lehce zranil profesionální hasič z Jindřichova Hradce," doplnil.

V 10:51 hodin se hasičům podařilo požár lokalizovat, k likvidaci došlo ve 12:31 hodin. Celková škoda na majetku je podle informací Zdeňka Kaly 600 tisíc korun, hodnota uchráněného majetku pak 2 miliony. "Příčina požáru se v současné době vyšetřuje," uzavřel.

Zásah hasičů blokoval v místě požáru i dopravu. 

Podle obhájjce Miroslava Kříženeckého se Lukáš Hajný bez drog mění měsíc od měsíce k lepšímu.
Zabil policistu, náprava je prý možná