Konal se zde mezinárodní vytrvalostní závod Hervis běh na 24 hodin. Vloženými závody byl běh na 100 km a maraton. Kroužilo se po asfaltových cestách na okruhu dlouhém1,5 km.

Hlavní závod na 24 hodin byl součástí ultramaratonského poháru Ultracup 2013. Pořadatelem akce byl SC Marathon Plzeň. Závod se uskutečnil za účasti prezidenta IAU, zástupce Českého atletického svazu a ČAU, neboť pořadatel kandiduje s touto tratí na uspořádání mistrovství světa v běhu na 24 hodin v roce 2014.

Na start hlavního závodu se postavil jediný Jihočech,  Zdeněk Vosátka z Atletiky Písek. Ten výkonem 178,5 km protnul pomyslnou cílovou pásku jako třetí. Ve dvacetičlenném startovním poli zaostal pouze za suverénním vítězem Tomášem Ulmou (196,8 km) a za druhým Andreasem Papadopousem z Kypru (181 km).

Při vyhlašování vítězů Vosátka poděkoval svému dvoučlennému doprovodu, píseckým běžcům Jiřímu Jansovi a Janu Škardovi za vynikající zajištění běžeckého servisu a za psychickou podporu nejen v průběhu závodu.

Současně vyjádřil svoji absolutní spokojenost s kvalitou funkčního oblečení od firmy Progress sportswear. Toto oblečení dokázalo udržet jeho tělo v perfektní pohodě po celý závod, a to i přesto, že počasí bylo nestálé. V průběhu dne a noci měnící se teploty vzduchu, zataženo s občasným deštěm, chvílemi lehce větrno a výjimečně i slunečno.

„V prostoru zázemí běžců jsem měl připraveny další dvě sady oblečení, ale k převlékání nedošlo – opět se osvědčila vysoká kvalita Progress oblečení," řekl Vosátka. Dále pochválil organizátora za profesionální přístup při zajišťování potřeb závodníků v průběhu celé akce.

A závěrem komentoval svůj výkon: „Toto byla moje první čtyřiadvacetihodinovka, která byla naplněním slov naší ultramaratónské ikony Daniela Orálka: Prvním krokem je uvěřit, že to jde. Po stránce fyzické to opravdu šlo, celý závod jsem byl tělesně v naprosté pohodě. Z pohledu psychiky už to tak růžové nebylo, po deseti hodinách běhu se začalo naplňovat ultramaratónské heslo: Ultraběžec se musí naučit trpět.

Říkal jsem si: To je rasovina, na co ses to dal, už nikdy více, to je očistec. Dnes to musím vydržet, ale  již nikdy více,  je to poprvé a naposled. S přibývajícími kilometry a narůstajícími počty kol zobrazovanými na displeji v prostoru za občerstvovací stanicí,  jsem však negativní myšlenky dokázal potlačit a začal si určovat závodní cíle.

V duchu jsem si říkal: Zdolám alespoň 175 km, první přestávku si dám nejdříve na 120 kilometrech, přerušovaný běh, tedy běh proložený  chůzí,  si povolím až po 15 kilometrech. Takto jsem tedy závod docela v poklidu dokončil. A celkově je můj dojem kladný – maximální spokojenost s umístěním a výkon 178 km je motivací do budoucna. Stále je co zlepšovat."

Výsledky z Plzně:

Běh na 24 hodin – muži: 1. místo Tomáš Ulma (Praha) 196,8, 2. Andreas Papadopoulos (Kypr) 181,0, 3. Zdeněk Vosátka (Atletika Písek) 178,5 kilometrů.

Běh na 24 hodin – ženy: 1. místo Renata Horáková (Ústí nad Labem) 113,5, 2. Elisabeth Schwibs (Německo) 101,5 kilometrů.

Běh na 100 km – muži: 1. místo Ondřej Velička (Bystřice pod Hostýnem) 8:43:05, 2. Martin Hokeš (Praha) 9:07:33, 3. Kamil Pulicar (MK Seitl Ostrava) 9:45:38 hodin.

Maraton – muži:1. Ivan Šarlinger 3:09:38, 2. Libor Ammer (oba SC Marathon Plzeň)  3:16:14, 3. Stanislav Jančář (SK Čtyři Dvory České Budějovice) 3:28:49 hodin.

ANDREA VOSÁTKOVÁ