V pruhovaném dresu tak zažil i krušnější chvíle. „Nejhorší to bylo ve Strakonicích. To jsem si kolikrát vyslechl 
a pak si říkal, zda to mám zapotřebí," šátrá ve své paměti 
Jaroslav Máca.

Nad nadávky jednotlivých křiklounů z publika se ale dokázal povznést. „Mohl jsem si dát do Strakonic veto. Ale pak jsem si řekl, proč bych to dělal, když jsem to měl blízko," říká muž, který zakrátko oslaví 80. narozeniny.

Býval i předsedou

I když pískání pro něj bylo vždy stěžejní, věnoval se také trénování. „Celý život prostě dělám basket," poznamenává Jaroslav Máca.
Dokonce byl i předsedou píseckého klubu. „Ale to bylo spíše tak papírově a vše dělal Miroslav Janovský starší. Společně s Daliborem Peškem jsme pak v roce 2000 vše předali mladším," vzpomíná Jaroslav Máca.

Jako Bohdalová

Není tak divu, že při oslavách 20. výročí založení klubu Sršni Písek se mu dostalo pocty vhodit slavnostní úvodní rozskok mezi hráče domácích Sršňů a USK Praha při utkání 
3. kola českého poháru. „To ale byla jen taková formalita, jako když herečka Jiřina Bohdalová na fotbale dělá čestný výkop. To se nepočítá. Ten pravý rozskok obstarali až skuteční rozhodčí," říká skromně Jaroslav Máca.

Přestože je mu téměř osmdesát let, v loňské sezoně ještě pískal. „Teď už ale ne, už mě bolí nohy," říká vitální chlapík, který kdysi pomáhal vzkřísit také basketbal v Táboře.

Svůj život zasvětil basketbalu a ten mu dělá radost pořád. „Nejhezčí pocit je ten, když vidím, že mezi dětmi je 
o basketbal zájem," uzavírá Jaroslav Máca.