HUS MUŽ je triatlonový závod, který by měl nahradit úspěšnou Xterru, ale nabídnout daleko jednodušší tratě a přátelskou atmosféru. Šestého července bude patřit okolí Křišťanovického rybníka opět terénnímu triatlonu. Pořadatelé se rozhodli vypustit průjezd a cíl v Prachaticích, a tak se bude celý program odvíjet na pláži Křišťanovického rybníka.

Šestkrát se konal v okolí Prachatic závod Xterry triatlonu se startem u Křišťanovického rybníka, letos vzniká nová tradice, a to Hus Muž.
Hus Muž letos nahradí tradiční Xterru

V dopoledních hodinách se budou konat běžecké a triatlonové závody pro děti. „Připravili jsme běžecké závody pro děti od předškolních až po sedmileté. Starší závodníci se budou muset poprat s triatlonem.“ říká Veronika Bubeníková, šéfka dětských závodů v rámci HUS MUŽe. Po dětech se dostanou ke slovu dospělí, na ně čeká jeden kilometr plavání v rybníce, 30 kilometrů ve zvlněném terénu v okolí Hlásné Lhoty a na závěr 8 kilometrů běhu směrem k hradu Hus. Startovat mohou jak jednotlivci, tak štafety. „Ne každý ovládá všechny tři sporty, pro ty je tady možnost složit si se dvěma dalšími kamarády štafetu, kdy každý absolvuje jen jednu disciplínu.“ vysvětluje Michal Piloušek, hlavní pořadatel závodu.

Hus Muž - logo.Zdroj: Michal Piloušek


Jak říkají pořadatelé, hlavním motivem pro znovuobnovení triatlonu u Prachatic byla poptávka závodníků. A právě jim chtějí vyjít maximálně vstříc. „Snažíme se trasu zjednodušit, ubrali jsme kopce i nebezpečné sjezdy, naopak přibyly krásné výhledy a „jezdivé“ pasáže.“ říká Michal Piloušek.

Maximální úsilí bude věnováno i péči o závodníky. Kromě, již nezbytné, čipové časomíry, která každému poskytne detailní rozbor jeho výkonu, se mohou triatlonisté těšit na pohodlné hlídané depo, kvalitní zajištění značení tratí, dárky od sponzorů a další drobnosti. „Poprvé budeme v cíli rozdávat originální dřevěné medaile z vlastní výroby, i poháry plánujeme vyrábět ze dřeva.“ říká Veronika Bubeníková. Pořadatelé ale myslí i na bezpečnost, na trati bude dostatek pořadatelů a v centru závodu navíc přistavená sanitka pro případ zranění nebo nevolnosti. Aby závodníci předešli dehydrataci, budou moci využít pět občerstvovacích stanic i širokou nabídku ovoce a nápojů v cíli. Další občerstvení pro doprovod závodníků nabídne Bouda u Josefa, u které se bude do noci také závod rozebírat u hudby a pivečka.

Přihlášky jsou již online na webu www.stopnito.cz/detaily-zavodu/153, kam se dostanete i přes stránky HUS MUŽ na facebooku. Startovné je nastaveno na přijatelných 200 korun za jednotlivce a 400 korun za štafetu. Pořadatelé radí závodníkům zaregistrovat se včas, protože od 31.6. se bude startovné zvedat o sto padesát korun.

Michal Piloušek, hlavní pořadatel