Mezi nejlepšími juniorkami České republiky také startovaly v dresu TJ VS Tábor exmilevské atletky Adéla Záhorová a Hana Váchová. Hned první den MČR se povedl Adéle Záhorové, která ve své parádní disciplíně, skoku dalekém, překonala čtvrtým finálovým pokusem 607 cm při dovolené podpoře větru +1,9 m/s. Pátým pokusem dokonce dolétla na 620 cm, což by byl nový osobák, kdyby však nefouklo +2,5 m/s do zad. Parádní byl i šestý, poslední pokus, kterým skočila 616 cm, ale opět s nedovolenou podporou větru +2,1 sec. Výkon 620 cm však znamenal pro bývalou milevskou atletku prvenství a zlatou medaili v soutěži o jediný centimetr před Janou Novotnou z AK OLYMP Brno.

A takto Adéla zhodnotila své juniorské zlato v dálce: „Jsem moc ráda, že se mi to povedlo. Dneska mi moc nešly nohy a ani podmínky nebyly úplně jednoduché, ten vítr je někdy spíše ke škodě než k užitku. Hodně se točil a bylo těžké si podle toho srovnat rozběh, ale musela jsem se s tím nějak popasovat. Všichni měli stejné podmínky. A ten jeden centimetr je opravdu kousek, ale centimetry v dálce rozhodují. Do závodu jsme šly tři holky přes 6 m. Vítězství si cením opravdu hodně, soutěž byla kvalitní a bylo to o ty centimetry. Jsem ráda, že jsem dokázala navázat na Třinec a doufám, že se dokážu ještě někam posunout."

Ilustrační foto
Milevsko bude mít atletku na Letní olympiádě dětí a mládeže


Sobotní závod absolvovala rovněž druhá exmilevská juniorka Hana Váchová. Ve výšce začala úspěšným prvním pokusem na 159 cm. Skočila i 164 cm a výšku 169 cm však až na třetí pokus. A právě tento třetí pokus byl osudným v rozdělování medailí. Výšku 172 cm již neskočila, a tak skočených 169 cm znamenalo páté místo v republice. Od bronzu ji dělil jeden nezdařený pokus. Bronzová medaile však zůstala v táborských barvách, když třetí místo získala Lada Doležalová, která 169 cm skočila na druhý pokus. Exmilevská výškařka pak své vystoupení ve výšce zhodnotila: „Dnešní závod se vysloveně nepovedl. Mrzí mě, jak to dopadlo, protože chyběl fakt kousíček, a při pokusech na 172 cm mi scházelo trošku štěstí, aby laťka nespadla. Cítila jsem, že jsem vysoko nad, ale nevyšlo to. Nedá se nic dělat, jen hodit dnešní závod za hlavu, i když mrzet mě to bude dlouho."

MČR pokračovalo i v neděli a obě exmilevské atletky měly v programu trojskok. Ještě večer před závodem se Záhorová radila se svým trenérem, zda do trojskokanské soutěže nastoupit či ne. V nedělním závodě jsme však vítězku dálky viděli, avšak nenastoupila druhá trojskokanka Hana Váchová, která ke své neúčasti v trojskoku řekla: „Já už jsem sem s tím jela, že uvidím, jestli trojskok půjdu. Nakonec jsme se rozhodli, že nepůjdu. Není mi úplně dobře, a navíc mi po včerejší výšce zfialověl kotník. Snad se to do příštího týdne srovná. Ráda bych ještě něco skočila." 

Ilustrační foto.
Atletické mistrovství tří krajů s účastí exmilevských atletek


Záhorová vstupovala do nedělního závodu s letošním nejlepším výkonem 10,90 m až z 15. průběžného místa letošních tabulek ČASu. V Jablonci opět foukalo a hned prvním větrným pokusem 12,07 m (+2,3 m/s) se Adéla usadila na bronzové pozici s novým letošňákem. Druhý pokus byl s přešlapem za silné podpory větru +4,3 m/s. Ve třetím pokusu se zlepšila na 12,19 m ale opět s nedovoleným větrem v zádech +3,9 m/s. Čtvrtý pokus znamenal opětovné zlepšení na 12,33 m s podporou větru +2,2 m/s. Pátý pokus byl opět dvanáctimetrový - 12,19 m s regulérní podporou +1,0 m/s. Posledním pokusem, s nepatrnou podporou větru +0,5 m/s, dolétla Adéla až na značku 12,58 m a vytvořila si nový osobák a poskočila na třetí místo v průběžných tabulkách ČASu.

I tento výkon však zůstal bronzový, neboť dvě soupeřky před Záhorovou skočily pátým pokusem větrných 12,71 a 12,70 m. Kdyby se počítaly jen pokusy s dovolenou podporou větru, tak by Záhorová opět brala zlato. Jejích 12,58 m byl nejdelší pokus v soutěži s dovolenou podporou větru.

Josef Fuka