Zemřel čestný občan města, které miloval a rád se do něj vracel. Nenechal si ujít žádnou příležitost přijet z Prahy, kde tvořil, na návštěvu své rodiny a lidí, kteří jej rádi potkávali a hovořili s ním. Jeho dílo lze obdivovat na mnoha místech. Vytvořil mimo jiné památník obětem komunismu na pražském Újezdě.

Sochař Olbram Zoubek.
V 91 letech zemřel sochař Olbram Zoubek

Muž, který svým charakterem dokázal vzdorovat chorobám i politické moci, se vryl svým uměním i láskou do mnoha srdcí. Odešel navždy dnes v odpoledních hodinách. Bylo mu 91 let.

Olbram Zoubek
Olbram Zoubek: „Stojím na dvou nohách, jednou v Praze a druhou v Litomyšli“


Osobnost Olbrama Zoubka budou připomínat hned dvě jeho plastiky dalším generacím obyvatel v Prachaticích. Ještě před několika lety stály jen několik desítek metrů od sebe. Zatímco jeho Strážce dál, byť na jiném místě, dál zdobí prostory Společenského sálu Národního domu, druhá, která podobně jako Strážce stojí v Prachaticích od první poloviny šedesátých let minulého století, je dnes významným prkem Malého náměstí.

Olbram Zoubek se do Prachatic vrátil v květnu 2005 u příležitosti otevření zrekonstruovaného sálu Národního domu.

Na Olbrama Zoubka zavzpomínají také v Písku. V tamní Sladovně se v roce 2012 osobně zúčastnil vernisáže výstavy uspořádané v rámci výročí smrti Jana Palacha.

Výstava Palachův týden 1969 začala v úterý v písecké Sladovně. Nabízí dobové fotografie z událostí roku 1969 i posmrtnou masku Jana Palacha. Tu do Písku osobně přivezl její autor akademický malíř Olbram Zoubek (na snímku)
Palach byl jiskra ve smrdutém bahně, říká Olbram Zoubek