Stojí v dílně renomovaného italského varhanáře Giovanniho Pradelly, kterého v roce 2015 oslovila farnost na doporučení významného varhaníka Jaroslava Tůmy a bratrů hudebníků Martina a Christiana Pšeničkových.

Historie původních varhan
Předchůdcem chyšeckých varhan, které už byly demontovány, byl malý dvoumanuálový nástroj sestavený s použitím trojích starších varhan roku 1879 varhanářem Michaelem Václavem Mölzerem z Tábora. Nástroj s ohledem na levné, spíše nouzové provedení nebyl příliš kvalitní. Před první světovou válkou musel být odpojen a vyřazen. Po 1. světové válce byly do Mölzerovy neoslohové, později bíle natřené skříně původního hlavního stroje varhan vestavěny táborskou firmou Čeněk Skopek nové jednomanuálové varhany. Postupně byly varhany různě opravovány, ale daly se na ně hrát jen některé jednodušší skladby.

Cena za nový hudební nástroj bude 270 tisíc euro bez DPH. „Giovanni Pradella nám velmi vyšel vstříc, nejdříve jsme mu zaplatili v roce 2015 jednu třetinu ceny a každý rok platíme čtvrtinu ceny,“ uvedl chyšecký farář Zdeněk Vágner.

V současné době se už jedná o dokončovací práce a příští rok by se měly varhany stavět v Chyškách. „Nejdříve se musí změřit vchod do kostela a podle toho je ve své dílně varhanář postaví, zprovozní, předladí a vyzkouší. Pak je rozebere, převeze k nám, tady je sestaví a naladí znovu. Pak budou dva až tři měsíce ve zkušebním provozu a poté je znovu naladí a pak nám předá celé dílo,“ vysvětlil Zdeněk Vágner.

Do veřejné sbírky na varhany už lidé přispěli od roku 2014 částkou přes 959 tisíc korun. „Mezi nimi je i dar od poutníků z Archmere Academy a opatství Daylesford z Ameriky, kteří nás navštívili v Chyškách. Setkání bylo velice příjemné a přátelské. Po tom, co zjistili, že se v Chyškách chystá stavba varhan, uspořádali sbírku na podporu,“ dodal Zdeněk Vágner.

Italskému mistru varhanáři zbývá farnosti příští rok doplatit 40.500 euro a pak českému státu 21% DPH. „Naštěstí máme štědrého mecenáše Petra Pauknera, rodáka z Milevska, který dává na varhany každý rok milion korun. Bez jeho přispění bychom si tak kvalitní varhany pořídit nemohli,“ dodal Zdeněk Vágner.