Prácheňské muzeum se přihlásilo k projektu Jižní Čechy husitské, a proto sobotní muzejní noc bude patřit především tomuto období a Mistru Janu Husovi. „S ohledem na husity bylo zvoleno i datum, a to 30. květen, kdy si připomínáme upálení Jeronýma Pražského v roce 1415 v Kostnici a bitvu u Lipan v roce 1434," připomněl Jiří Prášek, ředitel Prácheňského muzea v Písku.

Sobotní noc v muzeu začne v 19 hodin na nádvoří bývalého hradu, kde zazpívá pěvecký sbor při Domu dětí a mládeže v Písku Sborissimo. Potom se již otevře brána do muzea a každý návštěvník si zdarma může prohlížet jak stálé expozice, tak aktuální výstavy. V Galerii se se svými pracemi představují písečtí výtvarníci Michal Jánský a Jiří Bajer, v chodbě knihovny je možno obdivovat na fotografiích Jiřího Jirouška pohledy nejen na město Písek z letadla a v Malých výstavních síních jsou vystaveny ukázky českého medailérství dvacátého století.

Sborissimo zapěje ještě jednou, a to v 19.45 hodin v Rytířském sále. „V této historické prostoře bude následovat obrazový příběh českého mučedníka, který pod názvem Jan z Husince, mistr Jan Hus připravili kolegové z Husitského muzea v Táboře," informoval Jiří Prášek.

Návštěvníci se dále mohou těšit na premiéru hry Pavla Dostála na motivy Svatopluka Čecha Epochální výlet pana Broučka do XV. století, kterou Prácheňská scéna od 21 hodin sehraje v přednáškovém sále muzea. Představení trvá zhruba 90 minut a místo bude připraveno pro sto návštěvníků. „Nádvoří ozdobí symbolická Husova hranice, tradiční hospůdka s točeným pivem a bude možno zakoupit špekáčky a opéci je na malém ohýnku. K dokreslení atmosféry zahraje středověká kapela Subulcus," dodal ředitel Prácheňského muzea.

Pro děti je připraven od 19.15 do 20.30 hodin program Husitská práčata na parkánech muzea, bude třeba se ovšem časově zaregistrovat v pokladně, což stačí v průběhu muzejní noci. Na nádvoří si děti mohou vyrobit husitské zbraně v tvořivé dílničce Laďky Bečkové.

Milevské muzeum bude v sobotu patřit středověku. Právě v duchu této doby se podle slov ředitele Vladimíra Šindeláře ponese II. muzejní noc, která se uskuteční od 19 do 23 hodin.

„Návštěvníci si budou moci vyzkoušet některé staré dovednosti, jako je mletí ve středověkém mlýnku a výrobu textilu, ale také lukostřelbu. Účast přislíbil i sokolník s ukázkou živých dravců a naše archeoložka chystá pro malé návštěvníky dětskou stezku k poznání středověku – podrobnosti však zatím neprozradíme," říká ředitel Vladimír Šindelář.

Celou akci zahájí úderem sedmé hodiny večerní táborský soubor středověké hudby Dei Gratia s ukázkami gotických písní. „Tento soubor pak vystoupí v závěru večera ještě jednou, už po setmění uvede další komentovanou část středověkých skladeb ze svého repertoáru," upřesňuje ředitel.

Expozice muzea jsou po celý večer přístupny za dobrovolné vstupné a jednotliví správci sbírkových souborů seznámí zájemce se zajímavými předměty. Návštěvníci si mohou prohlédnout stará i mladší platidla, potěžkat třeba kyrys z doby třicetileté války nebo ruský samopal Špagin a také nahlédnout v knihovně do starých milevských novin z let 1931 – 1942.

Při loňské první muzejní noci ochutnali příchozí pivní polévku podle receptu z konce 16. století, ani letos nebude nějaká ta dobrota chybět. „I v letošním roce jsme se rozhodli seznámit návštěvníky se staročeskou kuchyní. Máme k dispozici celou řadu starých receptů, ale zdaleka ne všechny jsou dnes použitelné. V některých případech nemáme požadované suroviny, protože medvědí tlapy nebo bobří ocas se dnes shánějí dost obtížně, v jiných případech zas nejsou recepty zcela srozumitelné. Je samozřejmé, že nejdřív si jídlo podle starého receptu vyzkoušíme doma sami na sobě, a pokud se pokus zdaří, teprve pak jej nabídneme veřejnosti," podotýká ředitel.

Doplňuje, že v letošním roce padla volba na hrách po vlašském způsobu podle staré české kuchařky z počátku 16. století. „Tento recept uvádí ve své kuchařce roku 1591 i Bavor Rodovský z Hustiřan, který je zde už lépe srozumitelný. Jedná se o hrách na sladko, v kombinaci s hrozinkami, sádlem a cukrem, což je sice trochu nezvyklé, ale jako ukázka chutí našich předků určitě zajímavé. Takže všechny labužníky srdečně zveme na sobotu večer do Milevského muzea. Hrách budeme rozdávat asi v osm hodin," uzavírá ředitel.

Vstupné na akci je dobrovolné.