Vysoké trámy, jeden z výstavních sálů Sladovny, vzaly včera ve 14 hodin děti útokem, rodiče a zejména prarodiče jim sotva stačili. „Mami a budu si tam zase hrát?" ptal se pětiletý Radek Sláma. Maminka ani nestačila odpovědět a Radek zmizel kdesi mezi exponáty.

Návštěvníci Sladovny si už zvykli, že většina výstav je hravá nejen pro děti, ale i pro dospělé. Expozice Stroj času, jejíž kurátorkou je Američanka Karey Rawitscher, není výjimkou.

Výstava vznikla na motivy knížky vynikající české ilustrátorky Renáty Fučíkové Historie Evropy. „Její kniha je v současné české knižní tvorbě zcela mimořádná. Zpracovává velké téma velkou formou," připomněla ředitelka Sladovny Tereza Dobiášová. Splnila si tak své přání, se kterým do Sladovny jako ředitelka nastupovala. Tehdy si předsevzala, že do Písku přiveze dvě výstavy. Play, která se již uskutečnila a byla velmi úspěšná. Druhé předsevzetí se týkalo právě Historie Evropy.

„Na výstavách ve Sladovně strávíme s vnoučaty hodně času. Zejména se jim líbila výstava o jídle, ale zaujaly je i Odysseus, Mraveniště, Play nebo Les. Pro Pavlíka a Kristýnku je rozhodující, že si tady mohou hrát," uvedla Marie Müllerová.

Výstava je zpracována pro malé návštěvníky ve věku pět až dvanáct let. Ale jak ukázalo včerejší odpoledne, hráli si i starší a neodolali ani někteří dospělí. Ilustrace Renáty Fučíkové tvoří kulisy a navozují atmosféru té které doby. V části věnované středověku si děti vyzkoušely repliku rytířského brnění tak, jak to udělal dvanáctiletý Marek Horník za dohledu maminky Martiny a sestry Moniky. Jízdu na dřevěném koni s kopím v ruce si i několikrát zopakoval Ondřej Tejml.

Po odpoledním otevření pro děti se v podvečer uskutečnila slavnostní vernisáž, při které si návštěvníci mohli expozice prohlédnout v doprovodu a s výkladem tvůrců. Večer se konal koncert Jiřího Smrže a Bena Lovetta. V sousedství Sladovny v Pí Local clubu se uskutečnil večírek občanské společnosti za účasti pamětníků událostí před pětadvaceti lety. Výstava je umístěna ve Vysokých a Nízkých trámech na ploše téměř 1000 m² a bude otevřena do 26. dubna příštího roku. Po skončení v Písku by se měla měla stěhovat do Plzně, která v příštím roce bude Evropským hlavním městem kultury.