Novým ředitelem Jihočeské komorní filharmonie (JKF) bude Otakar Svoboda. Mluvčího Českého národního symfonického orchestru a bývalého šéfa kulturní rubriky ČT doporučila osmičlenná komise poměrem hlasů 7:1. Krajští radní ve čtvrtek doporučení přijali. Otakar Svoboda, favorizovaný již v září, nastoupí k JKF 1. ledna 2014 a nahradí Vlastimila Ochmana. Ten vedl orchestr 13 let a uvedl, že jeho rezignaci vyvolali lobbisté a politici.

Otakar Svoboda porazil v konkursu další tři uchazeče: provozního ředitele Jihočeského divadla Petra Ferebauera, ředitele Hudebních slavností Emy Destinnové Antonína Kazila a violoncellistu a producenta Milana Krause. Nový ředitel JKF chce pro filharmonii získat víc peněz, a to jak z evropských grantů, tak od sponzorů. Shoduje se v tom s šéfdirigentem JKF Janem Talichem, stejně jako v případě záměru zvětšit orchestr a jeho nové sídlo zřídit v KD Slavie.

ČTĚTE TAKÉ:
Bude hrát Jihočeská komorní filharmonie v obchodních centrech?
Hejtman: Jižní Čechy by si zasloužily větší orchestr

Z nových projektů by se mu líbil například letní hudební festival. „Na něm by se filharmonie předvedla 
i lidem, kteří nejsou jenom z Jihočeského kraje a mají zájem 
o trochu okrajovější části klasiky. Nic nekvalitního, ale klasika má velké rozpětí a je potřeba zasáhnout laiky, jinak to nejde. A jestliže dnes už tři nebo čtyři tuzemské filharmonie hrají v nákupních centrech, vědí, proč to dělají. Je to sice možná banální, ale funguje to. Rozpřáhnout interpretační záběr někam, kde tomu budou rozumět i 'normální' lidé,“ řekl Deníku Otakar Svoboda před výběrovým řízením.