Do letošní turistické sezony pomyslně vstoupilo Milevské muzeum velkou novinkou – pobočkou Maškarního muzea. Návštěvníci se ale mohou těšit na další zajímavé aktivity. První z nich je sobotní vernisáž výstavy nazvané Příroda je mocná čarodějka, která začne v 15 hodin.


„Výstavu, která je věnovaná přírodě, připravujeme s Jakubem Rolčíkem a Zdeňkem Kláskem. Expozice potěší především entomology. Budou na ní k vidění brouci a motýli nejen z Čech, Moravy a Slezska,“ uvedl ředitel muzea Vladimír Šindelář. Výstavu doplní obrázky dětí z milevských škol. „Děti jich namalovaly tolik, že není možné je najednou vystavit. Ale nechceme je zklamat, proto jsme se rozhodli, že po prvním měsíci výstavy obrázky obměníme,“ upřesnil Vladimír Šindelář. Výstava potrvá do 9. května. Pak ji vystřídá další. „Na květen jsme plánovali výstavu autíček angličáků od sběratele z Prahy, který jich má několik tisíc, ale vážně onemocněl, tak vymýšlíme náhradní řešení. Protože nás vybudování naší pobočky Maškarního muzea, které je už také přístupné veřejnosti, hodně pracovně zdrželo, nabízí se jako alternativa výstava modelů různých bitevních scén, jejichž velkou kolekci jsme dostali z pozůstalosti.

Mohla by se jmenovat Malí vojáci velkých válek,“ vysvětlil Vladimír Šindelář.


Dodal, že se jedná o celá dioramata, která představují válečné scény od antiky přes středověk až po II. světovou válku. Výstavu by chtěli doplnit zbraněmi z depozitáře muzea. Vznikla by tím modelářsko – historická výstava.


Příznivci historie se mohou těšit na bohatý program muzejní noci, která bude v květnu. Kromě zdejších exponátů si tu budou moci zalistovat historickými milevskými novinami až do roku 1886. Na programu bude také například loutkové divadlo na nádvoří, vystoupení kouzelníka, živá zvířátka a naučná soutěž pro děti.


V programu na letošní rok toho ale plánují v Milevském muzeu mnohem více.