Městská knihovna  připravila  pro své čtenáře i ostatní zájemce další akci, tentokrát s názvem Dřevo 100 x jinak. Ve čtvrtek 23. října  v 17 hodin začne v klubovně  knihovny setkání s uměleckým řezbářem Josefem Mrňákem, jehož specialitou je výroba šperků z ušlechtilých dřev. Je nejen tvůrcem šperků, ale sám si  navrhuje nejen šperky, ale také například  štítky pod myslivecké trofeje a dřevěné reliéfy.

Josef Mrňák  žije  v Hejnicích na Liberecku, šperkům se věnuje 35 let a již  pátým rokem je nositelem certifikátu Regionální produkt Jizerské hory. „Není v oboru vyučen a  sám říká, že první práce, kterou ze dřeva vyřezal, byl dárek pro manželku, a to krabička na šperky. Používá ušlechtilé dřevo českého a evropského původu i dřevo z tropických oblastí.   Jeho  radostí a pýchou je sbírka uměleckých dřev. Tím nejvzácnějším  je bílý eben z Madagaskaru,"  uvedla Věra Vodvářková  z Městské  knihovny v Písku.

„Bílý eben je opravdu nejvzácnější v mé sbírce, ale nejoblíbenějším pro zpracování je pro mě jalovec virginský," dodal Josef Mrňák.

Těžištěm autorské tvorby  uměleckého řezbáře  Josefa Mrňáka jsou především šperky z tuzemských a zahraničních  i zcela exotických dřevin. Daří se mu získávat i tropická dřeva, která nejsou  běžně na trhu, a to díky  četným velmi dobrým osobním kontaktům. Josef Mrňák se dřevem pracuje, ale také poutavě vypráví. Návštěvníci  knihovny  budou mít příležitost se o tom přesvědčit.