Publicitě se vždy brání: „Napište o mamince, ta si to hlavně zaslouží.“ Určitě ano, její maminka Ludmila Danešová se významně zapsala doo hudební historie Písku, byla členkou píseckého pěveckého sboru Hlahol a mimo jiné zakládala folklorní soubor Písečan a pěvecký sbor, který od roku 1985 nese nyní její jméno, a vede ho Radka Kysilková.

Dnešní (24. 6.) 90. narozeniny Radky Kysilkové jsou však příležitostí k bilancování především jejího života. Vyrůstala v rodině, kde se hodně zpívalo a muzicírovalo. První písničky uměla snad už jako tříletá. Hudbou žila, ale nakonec vystudovala Rodinnou školu a Zemskou ošetřovatelkou školu v Praze. Přitom studovala zpěv u pěvkyně Bohumily Rosenkrantzové, v jejímž bytě se scházela tehdejší diplomatická společnost. Radka Danešová účinkovala při setkáních Československo – švédské společnosti a svým zpěvem doprovázela diplomatická setkání.

Navázala zde přátelství s diplomaty i dalšími občany Izraele. Nebylo tedy náhodou, že v Písku v roce 1983 založila Společnost přátel Izraele. O třináct let později se zúčastnila setkání s izraelským prezidentem Reumem Weizmanem při jeho návštěvě v Praze.

Ale vraťme se ještě do období po konci druhé světové války. Při práci zdravotní sestry zažila mladá Radka Danešová osudové setkání. Na schodech pražské vojenské nemocnice potkala mladého muže v letecké uniformě. Byl to Josef Stříbrný z Lidic, kamarád Josefa Horáka, se kterým sloužil v RAF. „Byla to láska na první pohled a na celý život. Josefa jsem měla moc ráda a snažila jsem se mu pomáhat překonat tragédii Lidic, kde zahynula i jeho milovaná maminka,“ vzpomíná Radka.

Zkázu rodné obce nesl Josef Stříbrný těžce. Z rodiny nepřežil nikdo, v době tragédie žila v obci jeho matka Marie (48 let), která již byla vdova, a svobodný mladší bratr František (25). Oba byli popraveni v Praze-Kobylisích.

Josef Stříbrný po únoru 1948 se netajil svým odporem k novému zřízení a byl z armády vyhozen a uvězněn. Propuštěn byl až po přímluvách lidických žen. Rodina se musela vystěhovat z vojenského bytu a nakonec odešla do Písku. I tady byla sledována Státní bezpečností. Josef Stříbrný zemřel téměř v zapomnění veřejností v roce 1976.

Paní Radka zůstala sama se dvěma dětmi, které ji pomohl vychovat její nynější manžel Zdeněk Kysilka. Ani v nejtěžších chvílích života neztrácela optimismus, který také bohatě rozdávala a stále rozdává.

Zapojila se do veřejného života a především se věnovala hudbě. Vede pěvecký sbor Ludmily Danešové, jehož vystoupení nechybí při mnoha slavnostních příležitostech. Naposledy zazpíval československou hymnu při setkání občanů u památníku legionářů na Mírovém náměstí v Písku.

Deset let byla členkou sborového Staršovstva sboru Českobratrské církve evangelické, mnoho let působila jako varhanice v tomto sboru i na kůru římskokatolického kostela Narození Panny Marie. V hudební tradici rodiny pokračuje její syn Pavel Stříbrný. Dceru Alenu paní Radka nedávno oplakala, ale těší se z vnoučat a pravnoučat.

V neděli 25. 6. v 19 hodin začíná v písecké Trojici koncert na její počest.