Letos je opět dvoudenní a koná se v pátek 8. a v sobotu 9. září. Ale už ve čtvrtek po 16. hodině projde centrem Písku průvod loutek a loutkářů v čele se čtyřmetrovým pierotem. V programu vystoupí také korejský umělec.

Vlastní festivalová představení se odehrají v šapitó, které vyroste v prostoru na Bakalářích u děkanského kostela Narození Panny Marie. „Malí diváci tady mohou po dva dny sledovat osudy princezen, Kašpárků, draků, čertů, chytrých Honzů nebo různých zvířátek,“ uvedla k programu principálka Loutkového souboru Nitka Dagmar Černá.

Domácí soubor Nitka také festival zahájí. V pátek dopoledne uvede pohádky O pejskovi a kočičce. Odpoledne diváci uvidí příběh Jak klaunka Pepina k cirkusu přišla v podání S. Fánové z Plzně. Divadlo Dokola Tábor přiveze do Písku pohádku Čert a Káča a soubor Buchty a loutky Praha uvede pohádku Zchudlý loutkář.

Zajímavý zážitek pro děti i jejich dospělý doprovod slibuje od 17 hodin pohádka Malý pán inspirovaná celovečerním loutkovým filmem. Loutky vodí členové pražského Divadla b. „Inspirovali jsme se také knihou Velká cesta malého pána od autorů Lenky Uhlířové a Jiřího Stacha, která nám byla předlohou pro film,“ uvádí jeho režisér, písecký rodák, loutkář, herec a producent Radek Beran.

V sobotu v divadelním šapitó děti uvidí pohádku O Budulínkovi (DDM Opava), Kozí pohádku (ŽAS Homole), Drak Mrak (Divadlolo Karlovy Vary) a na závěr karlovarský Benderskindl uvede King Konga.

Také letos má festival mezinárodní účast. Korejský loutkář zahraje lidovou baladu Jak vypadá zajíc doprovázenou zpěvy.

Program:

PÁTEK 8. září
9.00 a 10.15 LS Nitka Písek
13.00 S. Fánová Plzeň 15.00 Dokola Tábor
17.00 Divadlo b Praha
19.30 Buchty a loutky Praha

SOBOTA 9. září
9.00 DDM Rarášci Opava
11.00 ŽAS Homole
13.00 Divadlolo K. Vary
15.00 V Boudě Plzeň
17.00 Puzzle (Korea)
19.30 Benderskindl K. Vary