Kromě trojice marodů (Květoň, Chovan, Walker) se do domácí sestavy nevešel také zkušený útočník Hřebejk a obránci Žovinec s Mazancem. Do branky se postavil podle očekávání Kváča, ale bohužel v ní dlouho nevydržel.. Hosté dali na klíčovém postu gólmana přednost Klimešovi před zkušeným Horčičkou.

Jihočeši začali ve velkém tempu, tlačili se před přerovskou branku. První přesilovku zápasu ale jim ale nevyšla. „Začátek byl z naší strany velmi dobrý. Škoda, že jsme z několika šancí nedali alespoň jeden gól," posteskl si útočník Motoru Michal Chovan, jenž je na marodce a zápas sledoval z novinářské tribuny.

Z ničeho nic pak uhodilo na druhé straně. Domácí obrana podcenila vyhozený kotouč, veterán Plášek se zjevil za jejími zády a Pavlin byl nucen zatáhnout za záchrannou brzdu. „Taková situace se mockrát nevidí," kroutil Chovan hlavou. „Těžko říct, jestli to obránce takhle chtěl vzduchem nahrát, nebo puk jen vyhazoval. Na bránění to byla složitá situace," připustil.

Sám faulovaný hráč z nařízeného trestného střílení našel mezírku mezi Kváčovými betony.

Družině trenéra Stavjani to však na elánu nijak neubralo. V další početní výhodě Pavlin bombou orazítkoval břevno. Motor tlačil, ale občas zapomínal na zadní vrátka. Jednoho z okének v defenzivě málem využil Král, ale bekhendem nastřelil jen tyč.

První třetinu tak vyhráli hosté. „Zatím je to zcela vyrovnaný zápas. Rozhodčí nasadili hodně přísný metr. Právě přesilovky budou rozhodovat. Ty jsou v play off klíčové. Musíme nějakou využít. To nás posadí na koně," přál si Chovan před začátkem druhého dějství.

Jenže přesilovku se využít nepodařilo. Naopak. Motor inkasoval ve vlastní početní výhodě branku z hole R. Pšurného. O pouhých devatenáct vteřin později se navíc trefil Procházka a bylo zle. „Nevypadalo to vůbec dobře. Ale pořád jsme věřili, že když dáme kontaktní gól, tak to bude pořád otevřené," neztrácel Chovan víru.

Domácí střídačka zareagovala oddechovým časem a Kváču v brance nahradil Gába. „Takové zápasy jsou pro gólmany těžké. Kvaky neměl moc práce a s těmi střelami těžko mohl něco dělat," soucítil Chovan se svým mladým spoluhráčem.

Domácí byli na ručník. Čtvrtý úder však naštěstí nedostali a ve 27. min. je vrátil do hry Vlček, když zaskočil Klimeše střelou z úhlu.

V polovině zápasu bylo ještě veseleji. V přesilovce se tečovanou střelou trefil Vráblík a rázem to bylo zase jen o gól. „V přesilovkách je třeba mít i kousek štěstí. Za stavu 0:3 to bylo zlé. Ale pak se nám podařilo dát dva góly a jsme zase na koni. Jsem přesvědčen, že to ve třetí třetině otočíme a zvítězíme," věřil slovenský forvard svým spoluhráčům.

Na jeho slova došlo velice záhy. V přesilovce tvrdě vypálil Pavlin, kotouč se od zadního mantinelu odrazil před branku, kam ho pohotově zametl Heřman.

Jenže Zubři si dokázali vzít vedení znovu zpátky. Proti Procházkově přesilovkové teči Chmelířovy střely neměl Gába šanci zasáhnout.

Vyrovnání měl na své hokejce Babka, leč tísněn nedokázal trefit odkrytou klec. Jenže tři minuty před koncem to přišlo. Po střele Nováka uplatnil svůj důraz před brankou Čermák.

V prodloužení nejprve pochytal pár střel Přerovských Gába a v 63. min. rozhodl Luboš Rob a výhře Motoru!

Branky a nahrávky: 27. Vlček (Rob, Šulek), 32. Vráblík (Rob), 42. Heřman (Pavlin, Vráblík), 58. Čermák (F. Novák), 63. Rob (Fillman, F. Novák) – 4. Plášek z tr. stř., 22. R. Pšurný (M. Procházka, Malina), 23. M. Procházka (R. Pšurný, Malina), 46. M. Procházka (Chmelíř, R. Pšurný). Vyloučení: 7:10, využití: 2:1, v oslabení: 0:1. Rozhodčí: Dědek, Doležal – Zídek, Polák. Diváci: 6168. Stav série: 1:0.
ČEZ Motor: Kváča (23. Gába) – Fillman, F. Novák, Pavlin, Pýcha, Vráblík, Mucha, Suchánek – Nouza, Vak, Heřman – Dostálek, Pajič, Čermák – Šulek, Vlček, Rob – Babka, Škoda, Fronk. Trenéři Stavjaňa a Štrba.

Hlasy trenérů - Antonín Stavjaňa (Motor): "Hrubě se nám nepovedl začátek utkání. Zodpovědnost nám svazovala ruce. Naopak soupeř hrál uvolněně. První gól mužstva nastartoval. V závěru měly šance oba týmy. Jsme rádi, že jsme první zápas urvali."

Kamil Přecechtěl (Přerov): "Podávali jsme poctivý a zodpovědný výkon do stavu 3:0. Pak si hráči začali myslet, že mohou Motor porazit i bez dodržování pokynů. Srazily nás dva vlastní góly. V závěru jsme udělali velké chyby."