Klubový odchovanec podepsal se svým mateřským týmem roční smlouvu a po dlouhých letech v zahraničí se tak vrací tam, kde se hokej naučil a odkud vyrazil za velkou kariérou.

Zahrál si v NHL, KHL, švýcarské i rakouské nejvyšší soutěži. Třikrát se také zúčastnil mistrovství světa a doma má ze světových šampionátů stříbro a bronz. „Očekáváme od Zdeňka, že prodá své bohaté zkušenosti a bude lídrem na ledě i v kabině," nechal se slyšet generální manažer klubu Stanislav Bednařík.

Sedmatřicetiletý zadák odehraje svou pátou sezonu v českobudějovickém dresu. Začínal jako mladík ještě na přelomu tisíciletí. V té době také získal zlato na mistrovství světa do dvaceti let, kde triumfoval i s dalším navrátilcem Václavem Nedorostem.

Eva Štrbová
Ofsajd poznám. Tedy snad, směje se žena asistenta trenéra Motoru Eva Štrbová


Následovaly sezony v zámoří, za Boston si připsal i 16 startů v nejslavnější soutěži světa NHL. Poté přišel návrat do extraligy a po sezoně v Karlových Varech i dvě další doma v Budějovicích. Vždy z toho bylo semifinále play off a „bramborová" medaile. Na konci sezony 2005-06 ještě navíc stříbrná, když se Kutlák prosadil do reprezentace a na MS v Lotyšsku došel až do finále.

Při následném působení ve Švýcarsku se v celku Ambrì-Piotta stal ikonou týmu a během svého šestiletého působení se mužstvo z malé vesnice vždy dokázalo zachránit. Krátce pak Kutlák působil v KHL a v Davosu, poslední tři ročníky strávil v mezinárodní EBEL. V dresu Red Bull Salcburk slavil hned dvakrát titul mistra, přičemž jednou byl dokonce střelcem zlatého gólu v rozhodující bitvě ve finále play off.

V ročníku 2016-17 ale musel sezonu výrazně zkrátit kvůli problémům se zády. Ty jsou ale nyní pryč a Kutlák má teď jiný cíl – vysněný postup s Motorem. „Jsme rádi, že konečně nastal čas, kdy Zdeněk může své nepřeberné zkušenosti zúročit zase doma. Díky svému poctivému přístupu a s tím, co má za sebou, by měl být přirozeným lídrem mužstva, které chce vrátit do Českých Budějovic extraligu," uzavřel Bednařík.

Petr Kváča
Bednařík: Fandím jim, ale nebylo by dobré, kdyby oba gólmani zmizeli v zámoří