Neuspokojivé výsledky, problémy uvnitř mužstva, a dokonce i neprokázané spekulace o sázení na vlastní zápasy, které obíhají město u Otavy, vyústily až k sérii nucených či dobrovolných odchodů.

Po prohraném utkání 31. kola základní části druholigové soutěže proti českobudějovickému David Servisu byli z kádru oficiálně vyřazeni hráči Jiří Kepka a Václav Pašek. Po přezkoumání tohoto radikálního kroku se však druhý jmenovaný, který sám projevil zájem dále v klubu působit, mohl do týmu vrátit.

Vyhrocená situace se následně přenesla také do řad vedení IHC Písek, jehož struktury pro názorové neshody opustili hned tři dosavadní členové. Z pozice místopředsedy klubu rezignoval Jiří Kuník, post sportovního manažera nebude dále zastávat Karel Mošovský a z dozorčí rady IHC Písek odešel Miroslav Kastner.

Další polínko do ohně přidali opět hokejisté, kteří ve středečním duelu 33. kola podlehli beznadějně poslednímu Jindřichovu Hradci 2:7. Zdá se, že písecký hokej znovu po necelých čtyřech sezonách od svého znovuzrození pije z pořádně hlubokého kalichu hořkosti.

Hlasujte v anketě o Sportovní hvězdu čtenářů Píseckého deníku za rok 2016

„Aktuální situace je velmi složitá, ale společně s místopředsedou Vladimírem Hanusem starším a členem výboru Jakubem Šimoníkem se budeme snažit co nejlépe vést klub do doby, než se uskuteční volební schůze, která je na programu 28. března,“ odpověděl zklamaný předseda klubu IHC Písek Zdeněk Šťastný na otázku, jaké kroky budou v nejbližším období následovat.

Hrozí konec dospělého hokeje v Písku? I takové myšlenky napadají nejednoho fanouška žlutomodrých. „Bude se rozhodovat v březnu. Nedokáži odhadnout, pro jaký směr se více než dvě stovky členů klubu s právem vyjádřit svůj názor rozhodnou na volební schůzi. Je možné, že vést IHC Písek bude chtít více různých skupin. Písecký hokejový klub je mou srdeční záležitostí, ale sám ještě nevím, zda se o post předsedy budu znovu ucházet,“ vyhlíží Zdeněk Šťastný zlomový bod hokeje u Otavy.

Na startu druholigového ročníku 2016/17 to přitom s píseckým celkem nevypadalo vůbec špatně. Po výsledkově i herně vydařené první čtvrtině základní části se Písek držel na předních místech tabulky. Jenže následoval propad. „Začali jsme výborně, pak ale přišla zranění zkušenějších hráčů, odešel Ladislav Marek a mladíci znejistěli, i když na druhou stranu bychom mohli hledat i nedostatky v přístupu některých z nich. Pyramida se začala drolit odspodu. Další velkou ránou byla nucená pauza brankáře Václava Pipka. Citelnou ztrátou je samozřejmě také působení Filipa Vlčka v Motoru a nemohu nezmínit hraní Jana Sýbka se zraněním. Je to mozaika jednotlivých důvodů, která se poskládala až v dnešní výsledek – velmi oslabený tým,“ ohlíží se za průběhem aktuálního ročníku předseda Šťastný.

Neshody ve vedení a spekulace o sázkách. Témata, která rezonují v médiích i v hovorech fanoušků. Zaznívají závažná obvinění, ale chybějí důkazy. „Co se týče výboru IHC Písek, tak v něm po celou dobu panoval soulad. Jistě, najdou se věci, na které mají různí lidé odlišné názory, ale vždy jsme si vše vyříkali. Neshody, které vyústily v rezignace, přišly až ve věci vyloučení hráčů z A-týmu. Spekulace o sázení jsem samozřejmě zaznamenal, ale jak se k nim vyjádřit? Něco takového se jen těžko dokazuje a my nemáme žádné důkazy či indicie, že by tomu tak bylo,“ vyjádřil se Zdeněk Šťastný i k nejnepříjemnější otázce posledních dní.

„Věřím, že aktuální krizi překonáme a písecký hokej bude znovu zažívat podobné sezony, jako ve druhé polovině devadesátých let, kdy na zimní stadion chodily tisíce fanoušků a všichni si užívali krásnou hokejovou atmosféru. Ať už se mnou, nebo beze mě,“ uzavírá Zdeněk Šťastný.