V Budvar aréně se nejprve vzpomínalo. Před sedmdesáti lety vyhráli čeští hokejisté poprvé v historii zlaté medaile na mistrovství světa a náš tým odehrál první třetinu v replikách tehdejších svetrů bez jmenovek a jakýchkoliv reklam.

V dobových dresech začali domácí ve skvělé kulise vyprodané haly jako z partesu a už ve 4. min. vedli. Radilova velká šance ještě brankou neskončila. O chvilku později ale Hanzl nasměroval svou šikovnou teč Kundrátkovy střely do tyčky Läckovy klece a odražený kotouč pohotově vrátil do sítě z poměrně těžkého úhlu sám obránce Kundrátek. „Zavřeli jsme Švédy v jejich pásmu. Tečoval jsem puk do tyče a Tomáš Kundrátek ho napálil do sítě,“ okomentoval první gól zápasu Robin Hanzl.

Jenže závěr prvního dějství patřil Seveřanům. A byla to pořádně studená sprcha. Při čtyři na čtyři zamíchal kotoučem Kempe a vymetl horní růžek Francouzovy klece. Landeskog poté nastřelil tyč a necelou minutu před prvním klaksonem šli Švédové do vedení. V prostoru mezi kruhy zůstal zcela nekrytý J. Klindberg a zamířil přesně k tyči.

„Vzhledem k vývoji zápasu je to pro nás krutý výsledek. Hraje se hokej nahoru dolů. Budou rozhodovat chybičky,“ konstatoval Hanzl po skončení úvodní třetiny.

Do druhé třetiny už nastoupil domácí celek v současných červených dresech a hned začal velkou šancí. Vrána však Läcka nepřekonal. V polovině zápasu přišel další kritický moment. Český výběr sice přežil minutové oslabení tří proti pěti. V pokračující klasické početní nevýhodě ale překonal Francouze tečí střely J. Klingberga Landeskog.

Odpověď na sebe však naštěstí nenechala dlouho čekat. Po dvou minutách usměrnil Řepíkovu střelu za záda švédského gólmana Birner. Švéd Lindholm sice poté po přečíslení netrefil prázdnou branku, ale finiš před druhou sirénou přivedl nadšené hlediště do varu. Nejprve v přesilovce opět prokázal svůj čich na góly Jihočech Jan Kovář a krátce po něm dokonal obrat v utkání po Voráčkově akci Šimek.

„Nehráli jsme špatně, přesto jsme prohrávali 1:3. Stejně jako ve čtvrtek s Finskem jsme ukázali výbornou psychiku a dokázali jsme zápas otočit,“ pochvaloval si po skončení druhé třetiny autor vedoucího čtvrtého gólu Radim Šimek.

Na začátku závěrečné části hry roztočili Švédové opět svůj přesilovkový kolotoč a Francouz nabídl těžký zákrok při střele Omarka. Stejně tak na druhé straně Vránu vychytal Läck. Ve 49. min. ale už nestačil na Holíkovu dorážku a bylo to 5:3.

Vyhráno však ještě ani zdaleka nebylo. Hanzl totiž dostal za hru vysokou holí čtyřminutový trest. Mladý bek Šulák namazal puk přímo na hokejku C. Klingberg, ten si pohrál s Francouzem a rázem to bylo zase jen o gól. Drama se ale nekonalo.

Závěr totiž zcela ovládl domácí celek. V přesilovce pět na tři zvýšil Červenka, v další početní výhodě se trefil bombou od modré Kempný a na konečných 8:4 ukončil strhující podívanou do prázdné branky při power play soupeře Šimek..

Branky a nahrávky: 4. Kundrátek (Hanzl), 31. Birner (Řepík, Krejčík), 37. Jan Kovář (Kindl, Šulák), 38. Šimek (Voráček), 49. P. Holík (Kempný, Voráček), 57. Červenka (Voráček, Jan Kovář), 59. Kempný (Voráček), 60. Šimek – 18. Kempe (J. Klingberg), 20. J. Klingberg (Kruger, Ekman-Larsson), 29. Landeskog (J. Klingberg, Ekman-Larsson), 55. C. Klingberg. Vyloučení: 6:7, využití: 3:2. Rozhodčí: Gofman, Buturlin (oba Rus.) – Gebauer, Lederer (oba ČR). Diváci: 6401 (vyprodáno).

ČR: Francouz – Gudas, J. Krejčík, Kundrátek, Kempný, Kindl, R. Šimek, D. Sklenička, Šulák – Voráček, P. Holík, Červenka – Radil, Jan Kovář, P. Vrána – Řepík, R. Hanzl, Birner – Hyka, Horák, T. Zohorna. Trenér Jandač.

Švédsko: Läck – Strålman, Hedman, J. Klingberg, Ekman-Larsson, Rosén, Brodin, Holm – E. Lindholm, Rask, Omark – C. Klingberg, W. Karlsson, Everberg – Eriksson Ek, Söderberg, Landeskog – Lundqvist , Krüger, Nordström – Kempe. Trenér Grönborg.

Asistent trenéra ČR Jaroslav Špaček: „Hráli jsme dobře od začátku zápasu. Zbytečně jsme ale pustili soupeře do vedení. Důležité bylo, že jsme dokázali rychle vyrovnat na 3:3. Potom už si mužstvo šlo za svým cílem. Důležitá byla naše disciplína a v klíčových momentech nás podržel brankář Francouz."

Jan Kovář: "Ještě to bylo trošku zdramatizovaný tím, že jsme dostali gól před koncem. Ještě jsme tam měli oslabení, naštěstí nám to tam potom napadalo. Měli jsme také přesilovky a jsem rád, že nám vyšly. Na tento zápas, stejně jako na zápas Rusko - Finsko, bylo vyprodáno, to je úžasná vizitka."

Pavel Francouz: "Je to překvapení, já osobně jsem něco takového nečekal, ale věděl jsem samozřejmě, že máme sílu v týmu. A i když to byl zápas tak trochu nahoru - dolů. Byly tam těžké okamžiky, ale dokázali jsme se oklepat a otočit výsledek. To se nám podařilo teď během tří dnů už podruhé a dokazuje to sílu mančaftu."

Carlson Hockey Games 2017

TÝM Z V VP VP P SKÓRE BODY
1. Česko  2 2 0 0 0 11:6 6
2. Finsko  2 1 0 0 1 3:3 3
3. Švédsko  2 1 0 0 1 8:11 3
4. Rusko  2 0 0 0 2 3:5 0