V závodě, jehož český překlad je podle mluvčí HZS Jihočeského kraje Venduly Matějů nejtvrdší hasič přežije, absolvovalo téměř osm desítek hasičů v areálu obchodního centra Fórum v Ústí nad Labem čtyři úseky extrémně náročných disciplín.

Každý z krajů do soutěže vyslal jedno soutěžní družstvo s maximálně šesti závodníky s tím, že dva hasiči mohou soutěžit pouze v kategorii jednotlivců. Družstvo pak tvoří pouze čtyři závodníci, do celkového hodnocení se započítávají tři nejlepší dosažené výsledky bez ohledu na věkovou kategorii. Věkové kategorie v jednotlivcích jsou 18 – 34 let, 35 – 44 let a 45 a více let.

HZS Jihočeského kraje v Ústí nad Labem reprezentovali písečtí David Kubiš a Michal Brousil a Petr Benda, Ondřej Fišer a Jiří Dvořák z územního odboru Tábor.

Skvělého výsledku dosáhl Michal Brousil, který ve své věkové kategorii A (do 34 let) nenašel přemožitele a z Ústí nad Labem si odvezl mistrovský titul. Další medaili, a to bronzovou, vybojoval v kategorii B (35 – 44 let) David Kubiš. Jirka Dvořák v kategorii B skončil na 5. místě, Petr Benda v téže kategorii na místě 10. Ondřej Fišer byl v kategorii A na 14. místě.

„Parádní výkony Michala Brousila, Davida Kubiše, Jirky Dvořáka a Petra Bendy pak v celkovém součtu přinesly pro HZS Jihočeského kraje zlatou medaili v kategorii družstev. Jihočeši zvítězili s velkým náskokem více než půl minuty a obhájili tak prvenství z posledního mistrovství v roce 2015 v Ostravě,“ uvedla Vendula Matějů.

Jak letošní mistrovství v disciplínách TFA probíhalo, přiblížila Vendula Matějů, tisková mluivčí HZS Jihočeského kraje:

U obchodního centra pořadatelé postavili dvě totožné tratě. Soutěžící tak závodili vždy dva paralelně. Na start se každý ze závodníků musel dostavit nejméně pět minut před plánovaným časem startu. Jeho povinná výstroj a výzbroj se skládala ze zapnutého zásahového obleku, přilby, zásahových bot a rukavic. Na zádech pak měl dýchací přístroj, který si hasiči s sebou nesou jako zátěž.

Trať byla dle oficiálních pravidel pro disciplíny TFA rozdělena do čtyř úseků, ve kterých soutěžící plnili jednotlivé disciplíny v předepsaném pořadí. Rozhodčí měřïli čas provedení všech disciplín v jednotlivých úsecích. Časy čtyř úseků se pak závodníkovi sčítaly do celkového výsledného času. Mezi jednotlivými úseky měl soutěžící několik málo minut na rychlý odpočinek.

V prvním úseku závodník uchopil dvě hadicová vedení, která jedním koncem nejprve napojil na cisternu a druhým roztáhnul na délku 80 metrů. Poté, co je natáhnul a položil, měl připravené další dvě hadice B, které byly naopak rovnoběžně natažené na zemi. Obě musel smotat a uložit do připraveného boxu tak, aby žádnou svoji části nepřečnívaly.

Druhý úsek byl jediný, který závodníci absolvovali bez dýchacího přístroje na zádech. Soutěžící nejprve provedli 100 úderů palicí v tzv. hammerboxu, následovalo pronesení dvacetikilového závaží tunelem v jednom směru, oběhnutí kužele a vrácení závaží stejnou cestou zpět. Poté závodník musel přemístit 80kg figurínu připraveným koridorem opět kolem kuželu tam a zpět. Druhý úsek pak skončil překonáním třímetrové bariéry.

Ve třetím úseku soutěžící nejdříve přenesl čtyři kusy žebříků spojených po dvou k lešení, o které je opřel. Dále přenesl dva barely na stanovené trase, odložil je a poté vystoupal na lešení. Odtud pomocí lana vytáhnul nahoru břemena (smotané hadice B smotané do kotoučů) a sestoupil zpět na zem. Třetí úsek měl závodník ukončen napojením proudnice na plovoucí čerpadlo.

Čtvrtý úsek je vždy výstup na výškovou budovu. V Ústí nad Labem soutěžící stoupali po stanovené trase a schodech na střechu obchodního centra Fórum.