Poté, co utkání s Duklou zvládli, si ale přece jen trošku klidnější přezimování zajistili.

Hráči Dynama před zápasem ujišťovali, že na nic jiného než na tři body taky nemyslí, že je nic jiného nezajímá a že nic jiného prostě pro ně neexistuje. K optimismu je opravňovaly jak předešlé domácí výhry s Příbramí a Žižkovem, tak i to, že na rozdíl od tristní bilance na cizích hřištích, odkud letos Dynamo dovezlo jediný bod za bezbrankovou remízu v Hradci, doma i v letošním nevydařeném podzimu už pětkrát za sebou nepoznali hořkost porážky.

Trenér Cipro měl před zápasem už tradiční starosti, jak sestavu složit. Ty největší měl s tím, koho při absenci Machovce a Nováka postavit na levý kraj obrany. Nakonec se rozhodl pro zkušeného Pecku, jenž si levého beka zahrál i v prvním vzájemném utkání obou týmů na Julisce.

Ciprovi muži do důležitého záchranářského klání vstoupili s velkým elánem a maximálním nasazením. „To, že na nás domácí vlítnou, nám bylo jasné. Věděli jsme, že mají deset bodů a že budou chtít doma bodovat,“ krčil po zápas rameny brankář Dukly Filip Rada.

Už v první minutě se po Čirkinově centru dostal na malém vápně k hlavičce Sandro, jeho pokusu však chyběl patřičný důraz. Ten zato pět minut nato už nechyběl Rýdlovi, jenž si naběhl na Otepkův roh a z bezprostřední blízkosti napálil míč pod břevno Radovy branky s takovou razancí, že málem protrhl síť – 1:0!

A nabuzení Jihočeši nijak ve své aktivitě nepolevovali. Dál svého soupeře mačkali jako citron, vynutili si převahu a vytvářeli si i dobré šance. Po Klesově centru chyběly dobíhajícímu Javorkovi k balonu kousek od brány jen decimetry a vzápětí si potlesk ochozů vysloužil Sandro, jehož parádní volej po Otepkově rohu brankář Rada vyrazil jen reflexivně zpod břevna.

Dukla byla pod tlakem a její hráči chybovali. „Řekl bych, že první poločas byl nejhorší ze všech, co jsme po postupu do ligy odehráli,“ hněval se trenér Luboš Kozel.

Dukla sice po úvodním drtivém tlaku hru v poli vyrovnala, jenže přímou střelou Pražané Křížka neohrozili, a tak na konci první půlhodiny zápasu udeřilo podruhé Dynamo. Na levé straně potáhl míč Sandro, v pravý čas poslal optimální centr za obrannou linii hostí, Klesa vyhrál osobní souboj s Vrzalem a s přehledem poslal míč za Radova záda – 2:0.

A trenér František Cipro na rozdíl od svého kolegy si první dějství pochvaloval: „Určitě to byl vůbec nejlepší první poločas, jaký jsme v této sezoně odehráli!“

Dukla se do své první pořádné šance dostala až těsně před půlí, a to ještě jen díky minele brankáře Křížka, jehož nepovedenou rozehrávku zachytil Lietava, jenž pohotově zkusil domácího gólmana přelobovat, míč ale opuštěnou Křížkovu svatyni o půl metru přelétl. Vzápětí mohli Jihočeši kontrovat, šli dva na jednoho, Ondrášek ale svým centrem volného Otepku nenašel.

Vše si domácí vynahradili hned v nástupu do druhé půle, kdy po akci Otepky, hrajícího včera s velkou chutí a výborně, si vzal míč pod svůj patronát Sandro, asi nejlepší muž duelu, potáhl ho po vápně a tečovanou ranou zvýšil na 3:0.

Zdálo se, že je rozhodnuto.

Ale chyba lávky. Hned vzápětí sice Dukla s první tutovkou naložila mizerně, když po Vrzalově centru míč prolétl malým vápnem až k delší tyči na zcela volného Hanouska, ten ale balon netrefil a nějakou podivnou šajtlí ho z kroku poslal nad odkrytou bránu. To Malý vzápětí se trefil daleko líp, jeho dalekonosná rána ale šla těsně vedle.

Hráči Dynama bohužel tato varování na vědomí nevzali.

A záhy za to pykali.

V 57. min. po Vrzalově centru Lietava, opět trestuhodně volný, dal hlavou na 3:1. A za necelé dvě minuty bylo ještě hůř, když Křížek neudržel polostřelu polocentr z úhlu a dobíhající Lietava nabídnutou příležitostí nepohrdl – 3:2.

Rázem byly z jasného utkání veliké nervy, naštěstí Ciprovi svěřenci se dokázali ze šoku záhy dostat a mohli skóre ještě navýšit. „Byť to zní nelogicky právě za stavu 3:0 se zápas málem zlomil v náš neprospěch,“ vrtěl hlavou trenér Cipro, dle něhož si jeho hráči asi mysleli, že už je rozhodnuto. „Nakonec jsme ale ještě měli dvě dobré šance, jak své vedení navýšit, takže jsme asi vyhráli zaslouženě. A jsem tomu velice rád, neboť vyhrát doma tři zápasy v řadě není žádná legrace ani pro lepší celek, než jsme my,“ dodal.

„To, že se nám zápas podařilo i za stavu 3:0 alespoň zdramatizovat, je jediné, co si mohu dnes cenit,“ smutně pravil kouč Dukly Luboš Kozel.

Dynamo Č. Budějovice – Dukla Praha 3:2 (2:0)

Branky: 6. Rýdel, 30. Klesa, 52. Sandro – 57. Lietava, 59. Lietava. ŽK: Otepka, Javorek – Malý, Hanousek. Diváci: 2343. Rozhodčí: Příhoda – Blažej, Zeman.

Dynamo: Křížek – Čirkin, Lengyel, Brezinský, Pecka – Klesa, Otepka (87. Hudson), Javorek, Rýdel (76. F. Němec), Sandro – Ondrášek (90. Horejš).

Dukla Praha: Rada – Hašek, Vorel, Švejdík, Vrzal – Malý (71. Podrazský), Gedeon (83. Nečas), Hanousek – Berger, Lietava, Markovič (41. Pázler).