Jan Matuška je šestnáctiletým úspěšným členem atletického oddílu a odboru ASPV při TJ Chyšky, ale je i členem fotbalového českobudějovického Dynama a Jihočeské Fotbalové akademie. Patří tedy mezi nejlepší atlety, především sprintery, a fotbalisty našeho kraje.

V uplynulém roce nadějný chyšecký atlet získal medailová umístění v krajských přeborech jednotlivců v hale, byl úspěšný v závodech na dráze a v závěru roku i v přespolním běhu. Jeho největším úspěchem v uplynulém roce však bylo prvenství v republikové soutěži ČASPV v atletickém víceboji (60 m, dálka, hod, 800 m) v Třebíči.

Za jeho dosažené výkony v atletickém oddílu a také v odboru ASPV ho nominovala jeho mateřská TJ Chyšky do sportovních anket Sportovec Milevska a Sportovec Písecka za rok 2016. A právě v té druhé anketě byly jednotlivými respondenty oceněny jeho celoroční výsledky a umístění, když v rámci sportovního plesu v Písku byl vyhlášen třetím nejlepším sportovcem okresu v kategorii do 15 let.

Co říkáš na úspěch v anketě Sportovec Písecka za rok 2016? Jak bys hodnotil samotný průběh slavnostního večera? A co rodiče?

Ani jsem nečekal, že bych se mohl umístit. Na plese byl skvělý doprovodný program. Rodičům se ples také líbil.

Cenu ti předával ředitel píseckého Centra kultury Josef Kašpar, bývalý chyšecký vynikající sprinter s osobním rekordem v patnácti letech 7,3 sec. na 60 m. Věděl jsi to? A co jako sprinter říkáš jeho času?

Abych se přiznal, tak nevěděl. Určitě je to skvělý čas. Já sám za tímto časem pořád ještě o pár desetin zaostávám.

Můžeš se poohlédnou za svou loňskou atletickou sezónou? Jak bys ji hodnotil? Který závod byl nejlepší?

Ve strahovské hale jsem na krajském přeboru běžel pro mě netypický běh na 400 metrů a doběhl jsem na 2. místě. K tomu jsem ještě přidal 3. místo v běhu na 800 metrů. Za nejlepší závod uplynulé sezony určitě považuji republikovou soutěž v Třebíči, kterou jsem ovládl. Panovala tam skvělá atmosféra. Soutěže se zúčasnilo mnoho závodníků a celý den jsem si na dráze užil.

Nejsi jenom úspěšným atletem, ale především výborným fotbalovým stoperem, členem českobudějovické fotbalové akademie. Můžeš nám přiblížit svou fotbalovou činnost a popsat jeden běžný den v akademii?

V létě jsem přestoupil do českobudějovického Dynama a i na fotbalovou akademii. Každý den v akademii začíná budíčkem v 5.45 hodin. V 6 hodin máme snídani a pak nás čeká odjezd na první ranní trénink, který začíná v 7 hodin. Po prvním tréninku dostáváme svačinu a přesouváme se do školy. Po dvou hodinách vyučování máme druhý ranní trénink. Když trénink skončí, jdeme na oběd a poté se znovu vracíme do školy. Po poslední hodině dostáváme další svačinu a přesouváme se na třetí trénink. Po třetím tréninku se vracíme na internát a máme čas na učení nebo zábavu. V půl deváté večer máme druhou večeři a v 9 hodin je večerka.

Je jasné, že mládež spíše inklinuje k fotbalu, hokeji, nyní k florbalu. Co tě v současné době více naplňuje, atletika, nebo fotbal? Je atletika důležitá pro kolektivní sporty?

V současné době mě rozhodně víc naplňuje fotbal. Podle mě je atletika určitě důležitá pro kolektivní sporty, protože atletika je základ skoro každého sportu.

Autor: Josef Fuka